Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Het valt niet mee voor centrale bankiers

Het valt niet mee om vandaag de dag centrale bankier te zijn. Sinds de crisis van 2008 waarschuwen de bankiers dat grote bedrijven een te grote schuldenlast op hun schouders hebben genomen.

Dat was ook een uitvloeisel van het beleid van centrale banken om de zwakke economie een impuls te geven. Sinds 2008 heeft corporate America zijn uitstaand schuldpapier verdubbeld tot $ 12 biljoen.

Het is dan ook niet vreemd dat nog in 2018 de Fed ervoor waarschuwt dat de schuldenlast van bedrijven in een komende recessie fors zou kunnen verdiepen. In tijden van afnemende winstgroei kunnen gemakkelijk aflossingsproblemen ontstaan. Banken zullen minder geneigd zijn bij te springen.

Toen Covid-19 langs kwam besloten centrale banken overal ter wereld om opnieuw grootschalig bij te springen om erger te voorkomen. Dankzij het opkoopbeleid konden heel veel bedrijven goedkoop leningen afsluiten om zo het vege lijf te redden.

Welbeschouwd is het nooit de bedoeling geweest van centrale banken om zwakke bedrijven overeind te houden.

Echter, het beleid van centrale banken zal alleen succesvol zijn als de groei over niet al te lange tijd weer aantrekt in combinatie met inflatie. Zo niet, dan kan gebeuren waar de bankiers bang voor zijn: een regen van faillissementen en mogelijk een depressie.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *