Vertrouwen in goud groter dan ooit

Goud is veel populairder geworden bij beleggers. Het vertrouwen in het edelmetaal is fors toegenomen.

Gezien een inflatie van rond de 10 procent maakt 65 procent van de Duitsers zich grote zorgen over hun privévermogen – 22 procent maakt zich zelfs grote zorgen. Dat blijkt uit de investeringsbarometer van dit jaar, een representatief onderzoek door het marktonderzoeksinstituut Kantar Public in opdracht van Deutsche Börse Commodities. In het onderzoek van vorig jaar was dat slechts 45 procent (18 procent maakte zich grote zorgen). De beoordeling van Duitse burgers is de afgelopen twaalf maanden dus aanzienlijk verslechterd.

Slechts 9 procent van de ondervraagden beschouwt aandelen als waardevast, bij ETF’s ligt de waarde met 10 procent nauwelijks hoger. Goud, aan de andere kant, ervaart momenteel een boost in vertrouwen. Maar liefst 42 procent beschouwt het edelmetaal als de meest waardevaste vorm van beleggen. Het vertrouwen van mensen is in alle inkomensklassen vrijwel gelijk: tussen 41 procent met een netto huishoudinkomen van meer dan 3.500 euro en 46 procent tussen 1.500 en 2.500 euro.

Maar minder traditionele bezittingen hebben ook hun fans – hoewel zeer weinig: antiek en kunstvoorwerpen of beperkte verzamelobjecten zoals speelgoedrariteiten beschouwen zelfs 5 procent niet als waardevast. Cryptocurrencies, met hun zeer sterke prijsfluctuaties, vormen de achterhoede met slechts 2 procent.

Onroerend goed pas op derde plaats

“Hoe zou jij 25.000 euro investeren?” – terwijl vastgoed vorig jaar nog duidelijk de meest populaire vorm van beleggen was voor deze “financiële zondagskwestie”, blijkt ondanks een herkenbare neerwaartse trend sinds 2018 dat gezien stijgende rentevoeten, moeilijke subsidiesituaties en bijna constant hoog prijsniveau, geven de respondenten er de voorkeur aan hun geld elders te investeren. Want dit jaar staat vastgoed pas op de derde plaats met 20 procent, terwijl fondsen met 24 procent en zicht- en termijnrekeningen of goud met elk 27 procent duidelijk zijn gepasseerd. Ook het basisvertrouwen in vastgoed als belegging is fors gedaald ten opzichte van 2021. Want waar toen nog 26 procent zei het meeste vertrouwen te hebben in de vorm van beleggen, is dat in 2022 nog maar 18 procent. Dit kan erop duiden dat vastgoed als beleggingsvehikel voorlopig over zijn hoogtepunt heen is.

Vertrouwen in goud groter dan ooit

Samenvattend kan worden gesteld dat goud veel populairder is geworden bij beleggers – vermoedelijk vanwege de algemene economische situatie en de huidige hoge inflatie. Het vertrouwen in het edelmetaal is op lange termijn hoog. Als antwoord op de vraag “Kunt u zich in het algemeen voorstellen dat u in de huidige situatie in goud belegt?” Bijna de helft van de respondenten (48 procent) antwoordde “ja” en slechts 40 procent antwoordde “nee”. Michael König, Managing Director van Deutsche Börse Commodities GmbH, legt uit: “Het laat zien dat mensen
op zoek zijn naar veiligheid ondanks zorgen, de dreiging van een recessie en hoge inflatie. Goud biedt hier, vooral in In vergelijking met andere vormen van beleggen een consistent sterke bescherming voor je eigen portefeuille.”

Hoe in goud en zilver te beleggen

Er zijn verschillende manieren om gouden of zilveren bescherming te krijgen. Hier willen we u kennis laten maken met drie opties: KLIK HIER

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.