Getroffen (met) grondstoffen?

Op zoek naar veiligheid hebben veel beleggers hun toevlucht genomen tot niet alleen goud en zilver, maar eveneens tot andere grondstoffen. Zeker voor de korte termijn lijkt mij dat een beetje mosterd na de maaltijd.

Je zou kunnen beweren dat de dalingen van aandelen op de beurzen te maken hebben met de schuldenproblematiek van de PIIGS-landen. Maar, dit is toch voornamelijk een Europees probleem. Wat wereldwijd veel meer speelt, is een vertraging van de economische wereldgroei. Natuurlijk wordt deze vertraging deels veroorzaakt door de problemen met Griekenland en consorten. Maar ook de tsunami en kernramp in Japan zorgen voor een vertraging van de wereldeconomie. Evenals de ‘Arabische lente’ in Noord Afrika.

Daarnaast doet in China de overheid haar best om de economische groei expres te vertragen door het bankwezen allerlei kredietbeperkende maatregelen op te leggen. China hoopt op die manier een zachte landing van de zeer fors groeiende economie te bewerkstelligen.

Veel edelmetalen en grondstoffen werden dit jaar niet alleen gekocht als vluchthaven, maar ook ter bescherming tegen toekomstige inflatie. Nu de groei van de wereldeconomie afneemt, zal het voorlopig met de inflatie echter wel mee gaan vallen. Een vertragende wereldeconomie zal er zeer waarschijnlijk toe leiden dat een deel van de consumptie en de investeringen uitgesteld worden.

In het licht van de slinkende afzetmogelijkheden zal de productie-industrie op haar beurt het aantal orders terugschroeven. Hierdoor zal er waarschijnlijk wereldwijd, maar toch vooral in de ‘werkplaats van de wereld’ China, minder behoefte kunnen ontstaan aan grondstoffen als olie, koper, ijzererts en steenkolen. Hierop vooruitlopend zijn de prijzen hiervan al flink gedaald. Gezien de angst voor en de kans op een recessie toenemen is de kans groot dat ze nog op korte termijn verder in waarde zullen afnemen, ondanks dat we te maken hebben met een krappe aanbodzijde.

Daardoor zal volgens mij vanaf het huidige niveau een (long)belegging in grondstoffen op de kortere termijn een net zo mager resultaat kunnen opleveren als een belegging in aandelen. Inflatiebestendig is zeker niet hetzelfde als recessiebestendig!

Wat momenteel ook meespeelt, is de aansterkende Amerikaanse dollar (of eigenlijk de verzwakkende euro). Grondstoffen worden afgerekend in dollars. Nu de dollar sterker wordt, dalen de grondstofprijzen. In het verleden is meerdere malen aangetoond dat dollar en grondstofprijzen communicerende vaten zijn.

Voor de centrale banken die (mede) als taak hebben de inflatie te beteugelen is dit een zegen. Zij kunnen hierdoor de rentes op historische lage niveaus houden. Overheden zullen deze ontwikkeling echter niet hebben verwelkomd, hoewel ze dat niet hardop zullen roepen. Zij zijn veel meer gebaat bij inflatie. Er is bijna geen betere manier om eenvoudig van je schulden af te komen. Door het laten oplopen van de inflatie kunnen zij extra belastinginkomsten genereren zonder daar wettelijke goedkeuring voor nodig te hebben. Daarnaast zullen de schulden reëel in waarde verminderen. Een verschijnsel dat in de politieke arena met open armen ontvangen zal worden…

Ook het IMF zegt in zijn halfjaarlijkse World Economic Outlook dat als gevolg van de wereldwijde groeivertraging de risico’s van een verdere stijging van de grondstofprijzen zijn afgenomen. Eerder dit jaar rezen de grondstofprijzen namelijk wel de pan uit en moest menige onderneming hierom een winstwaarschuwing afgeven.

Zodra blijkt dat het meevalt met de vertraging van de wereldeconomie of als de groei weer aantrekt, zullen de grondstofprijzen mijns inziens weer aantrekken. De vele honderden miljarden liquiditeiten die als gevolg van alle kwantitatieve verruimingspakketten in omloop zijn, moeten toch ergens hun weg heen vinden.

Martine Hafkamp
Fintessa Vermogensbeheer

4 gedachten over “Getroffen (met) grondstoffen?”

  1. de ene inflatie is de andere niet; wanneer alles duurder wordt, zonder dat lonen/inkomsten volgen, dan nemen de belastinginkomsten relatief af.

    Onder ‘normale’omstandigheden moet de rentevoet de inflatie volgen, echter, dit gebeurde tot op heden niet.
    Het dusdanig masseren van inflatiecriteria heeft ervoor gezorgd dat we eigenlijk inflatie hebben, zonder dat inflatiecijfers dat aantonen.

    Gevolg is minder besteedbaar inkomen, terugvallende economie en eigenlijk toenemende druk van schuldenproblematiek.

    Er wordt heftig gestreden om belangen: er is teveel voorschot genomen op de toekomst (geleend), terwijl de kans op inlopen met de dag wordt verkleind. Gevallen als Dexia tonen aan dat hier en daar kapitaal vernietigd wordt…sommigen varen er wel bij; de kale kip die niet verder geplukt kan worden en anderen partijen die moeten afschrijven, waardoor ratio’s onder druk komen te staan(solvabiliteit van banken nemen verder af).

    Zolang boter (ook grondstof) overdadig op het hoofd van politici aanwezig is, zal dat een neerwaartse druk hebben op alles wat geloofwaardig dient te zijn zoals het fiatsysteem.

    De lobby van de banken met hun belangen bij de politiek is dermate sterk, dat naar mijn mening een financieel/economisch argameddon onafwendbaar is. Uit het as zal wellicht een nieuwe Fenix herrijzen…

  2. Goud moet je meer zien als een verzekering van je vermogen op de lange termijn. Het stijgt ook wel in waarde, maar de prijs fluctueert ook vaak. Goud is een vluchtvaluta als het bijvoorbeeld slecht gaat met de dollar of de euro zetten mensen hun euro’s dollars om in een klomp geel!

    Zilver zie ik zelf naast de functie van goud als monetair metaal nog meer als een belegging omdat het een grondstof is die als geleider veel in de electronicaindustrie wordt gebruikt en verbruikt Dus ik zie als investering meer in zilver. Zilver staat daarom wat dichter bij grondstoffen als tarwe en olie enz.. dan Goud. Met goud kun je niet zoveel, maar wel is het een ideaal metaal om je vermogen in veilig te stellen. Dus ik raad mensen zeker niet af om goud aan te kopen om je in te dekken tegen inflatie en economische rampspoed. Net zoals je je huis verzekerd tegen brand is het verstanding een deel van je vermogen tegen inflatie en economische en monetaire doemscenario’s te beschermen.

    Maar zilver zie ik meer als een echte belegging omdat het naast de functie die goud heeft ook echt ene grondstof is die schaarser wordt en in waarde kan stijgen. Zilver is namelijk nog steeds spotgoedkoop!

    1. mee eens, aan toevoegende dat ik zelf enige waarde hecht aan een reeds langer bestaand scenario dat de goudstandaard opnieuw (deels) ingevoerd gaat worden.

      Eerst zal de euro klappen (heb ik zelf nauwelijks twijfel over) en daarna worden nieuwe munten in het leven geroepen waarvan de kracht ervan wordt uitgedrukt in een geheel of gedeeltelijke goudstandaard.

      Goud is niet ongevoelig voor fraude, maar zal nieuw vertrouwen winnen t.o.v. het fiatstelsel. Bijv. een nieuwe sterke Duitse Mark gedekt door goud zal zeer krachtig zijn. Economen werpen vaak tegen dat zo’n munt zichzelf uit de markt prijst, maar alles draait om verhoudingen! Als een product een euro kost om te maken en voor 10euro vd hand gaat, dan heeft een sterke Mark hoogstens het effect van een kostprijs van 50cent, waarbij een verkoopprijs van 5euro past. Na een economische recessie/depressie valt de eerder cijfermatige terugval niet eens meer op, terwijl de kracht van de nieuwe munt de Duitse economie naar relatief veel grotere hoogten zal brengen dan ooit tevoren.

      Het stelselmatig drukken van grondstofprijzen (papieren waarden drukten schijnbaar onbeperkt de echte waarden omlaag), maakten dat de winstmarge tussen kostprijs(vnl grondstofprijzen) en verkoopprijs het best tot zijn recht kwam. Zo zal zilver zeker fors kunnen stijgen wanneer de druk op die waarde verdwijnt.
      Goud is als monetaire waarde handig omdat de consumptie ervan laag is en het recyclinggehalte groot.

  3. Meepraten over grondstoffen in Afrika, de kansen en bedreigingen?

    Meld je dan nu aan voor de workshop “Afrika is rijk!”
    11.15-12.45 zaterdag 29 oktober op de Afrikadag

    —————————————————-

    Schrijf je nu in voor de Afrikadag op 29 oktober in Den Haag: dé dag over Afrika en internationale samenwerking! Naast het vertrouwde programma met workshops, lezingen
    en debatten is er een doorlopend programma met korte onderdelen zoals speeddates,
    interviews, inspirational speeches, Afrikaanse silent disco, film, dans en verschillende markten.
    Dus mis het niet! Kom op 29 oktober naar de Afrikadag en denk, dans en doe mee!

    Voor programma en inschrijven: http://www.afrikadag.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.