Uitstel van executie

In de technische analyse is het niet ongebruikelijk dat de geschiedenis zich neigt te herhalen. Het kuddegedrag op de financiële markten laat duidelijk herkenbare voetsporen achter waar men lessen uit kan trekken. Zo tekende zich tijdens het topvormingsproces in 2007 het beruchte hoofdschouder-patroon af, gevolgd door een breuk van de neklijn in januari 2008.

De verkooppaniek resulteerde in vette krantenkoppen op de voorpagina van De Telegraaf op dinsdag 22 januari 2008: ‘BLOEDBAD OP BEURS, Paniek slaat toe door aanhoudende onzekerheid Amerikaanse kredietcrisis’. Gedurende een aantal weken probeerde de aandelenkoersen zich te herstellen, maar in maart van 2008 was er weer een paniekmoment: ‘Beleggers in de rats’ kopte De Telegraaf. Ook dit jaar zien we voorafgaand aan de koersdaling begin augustus het hoofdschouderpatroon in de S&P 500 index opduiken.

Op de paniekbodem op 9 augustus meldde De Telegraaf op de voorpagina inktzwarte letters: ‘Drama kleine beleggers’ en ‘Beurspijn ook thuis’, want ‘Dow Jones keldert 5,5%’. Wederom volgde hierop pogingen in de aandelenkoersen om te herstellen, maar op 23 september ging het weer mis, waarop de media schreef: ‘Vrees mondiale recessie groeit’ en ‘De beer is los’. Na deze nieuwe panieksituatie volgde weer een opleving. De stijging in de afgelopen paar dagen lijkt sterk op die van 24 maart 2008. Als de geschiedenis zich herhaalt dan mag in de komende week een korte terugval worden verwacht, waarna er een najaarsrally mogelijk is, waarin de koersschade van de afgelopen twee maanden wordt ingelopen.

Denk hierbij aan de indexstand van 1250 in de S&P 500 index. De terugval volgende week mag geen nieuw dieptepunt meer opleveren,  omdat dan de neklijn breekt van een grote hoofd-schouderpatroon op de Amerikaanse beurs. Met een beetje geluk krijgen aandelenbeleggers in de komende twee maanden eerst te maken met ‘uitstel van executie’. Immers, de situatie nu lijkt verdacht veel op die van eind maart 2008, waarna er een opleving van ca. 20% plaats vond (van bodem naar top).

Toch moet er slag om de arm worden gehouden. Ook op 19 augustus 2008 vond er even een herstelpoging plaats die leek op die van eind maart 2008. Die keer was er geen sprake meer van ‘uitstel van executie’. De komende week wordt dus buitengewoon spannend.

TA S&P 7 oktober 2011
TA S&P 7 oktober 2011

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

Edward Loef
Certified Financial Technician
LOEF Technische Analyse B.V.

www.edwardloef.com

4 gedachten over “Uitstel van executie”

  1. wil je een vermogen verdienen,ga dan nu short in Apple. De koers staat op 369,80 dollar.www.bigcharts.com , tikker: AAPL. Het schip is stuurloos geworden zonder DE kapitein. Ik snap niet dat niemand dat ziet. Mischien is het verschil 30 jaar ervaring?

  2. Dit weekend is er door de G20 “beslist”dat er volgend weekend er een “beslissende”
    betekenis voor de aanpak van de schuldencrisis op tafel ligt.
    Tjonge jonge jonge wie geloofd dit nu nog allemaal…..

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.