Basismetalen worden interessant

Donderdag 22 mei publiceerde HSBC bank haar maandelijkse manufacturing PMI. De uitkomst kwam als geroepen. De PMI steeg van een niveau van 48,1 naar een niveau van 49,7. Dat is vlak onder het magische niveau van 50. Een notering boven 50 wijst erop, dat bedrijven weer gaan expanderen.

Misschien even belangrijk als de uitkomst over april was het commentaar dat HSBC bij de uitkomsten leverde. Volgens de bank werd de uitkomst gedragen door een breed gevoeld herstel in China. De markt reageerde enthousiast en koersen gingen omhoog. De vreugde werd nog groter, toen daags daarna de Chinese premier Li aankondigde dat de overheid voornemens was het herstel van de reële economie een handje te helpen met een mini-stimuleringsplan.

De commentaren van zowel Li als HSBC kenden een positieve resonans op de aandelenbeurzen, maar ook op de markten voor hard commodities (metalen). Dat is niet zo vreemd. China is verreweg de grootste markt voor een veelheid van metalen. Vooral de prijs voor koper kwam in beweging. Die ging 4,5% omhoog. Volgens Helen Lau, analist bij UOB Kay Hian in HongKong is de stijging slechts deels toe te schrijven aan de opwekkende woorden van premier Li. Minstens zo belangrijk zijn de sterk terug gelopen voorraden koper bij zowel the London Metal Exchange (LME) als de Shanghai Futures Exchange. Voorraden zijn weggezakt naar het laagste niveau van 2008.


Lage voorraden dragen wel bij aan hogere prijzen, maar zijn geen absolute must. Dat bewijst wel de prijsontwikkeling van lood. De prijs komt al bijna drie jaar amper van zijn plaats. Het vreemde is echter dat het aanbod nu al drie jaar op rij achterblijft bij de vraag. Beleggers negeren echter dit fundamentele gegeven.


Heel anders is het gesteld met de markt voor nikkel. Daar stijgen de prijzen alweer sinds het begin van dit jaar. Die stijging bedraagt al meer dan 50%. Die scherpe stijging heeft alles te maken met het exportverbod, dat de Indonesische regering op 12 januari 2014 instelde. Het oogmerk van het verbod is, dat grote nikkelbedrijven meer in Indonesië zelf investeren. Op die manier hoopt de overheid meer financieel profijt te kunnen trekken uit het talrijke bezit aan grondstoffen. Het land is goed voor 30% van de wereldwijde vraag.

In eerste instantie reageerde de markt met scepsis. Het verbod zou geen standhouden, maar in die houding is sinds april verandering gekomen. Sedertdien is de prijs alleen maar sneller gaan stijgen en heeft een top bereikt van $ 21,468 per ton. Volgens sommigen is er nu sprake van een doorgeschoten prijsontwikkeling. Volgens Citigroup zal de prijs waarschijnlijk terug zakken naar een niveau van $ 18, 500 per ton alvorens weer omhoog te kunnen. De bank voorziet voor 2015 een prijsniveau van $ 30. 000 per ton. De bankiers en de rest van de markt gaan ervan uit, dat het exportverbod voorlopig wel van kracht zal blijven.

De reden, dat de prijs weleens zo hoog kan oplopen, is China. Dat land importeert ongeveer 50% van zijn vraag uit Indonesië. China beschikte aan het begin van het jaar nog over een grote eigen voorraad nikkel, maar volgens analisten zou die in het midden van 2014 onvoldoende zijn om in de eigen vraag te voorzien. Dat moment is nu aangebroken en het kan niet anders dan dat de prijs verder zal opdrijven. De vraag stijgt en Indonesië onthoudt de markt elke maand 72 000 ton nikkelerts.

Gratis nieuwsbrief

INVINCO biedt wekelijks tips voor beleggers. Schrijf u nu vrijblijvend in op hun gratis nieuwsbrief.

Dit is een opinie van Invinco GmbH en het mag niet worden opgevat als beleggingsadvies of uitnodiging om te gaan beleggen. In het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.