De Nederlandsche Bank (DNB) neemt de komende jaren een extra voorziening van in totaal 3,8 miljard euro als gevolg van het uitgebreide opkoopprogramma van de Europese Centrale Bank (ECB). Dit is een voorbeeld hoe de monetaire autoriteit beslissingen in de markt verstoort en daarmee sommige partijen opzadelt met verliezen. Pensioenfondsen hebben namelijk ook last van de lage rente. Het beleid om deflatie tegen te gaan door obligaties op te kopen om daarmee de inflatie aan te wakkeren heeft daarmee onbedoelde gevolgen.
Een andere manier waarom de ECB de beslissingen in de markt beïnvloedt is de lage spaarrente. Die zet spaarders aan om meer te gaan beleggen dus tot het nemen van meer risico’s. Veel particulieren hebben echter niet de tijd en kennis om zich daarmee bezig te houden. Daarom bieden wij per 1 april automatisch beleggen aan als hulpmiddel.
KLIK HIER om de brochure te downloaden of te printen.
Start met automatisch beleggen
De geschiedenis leert geen lessen, maar soms dringen de parallellen zich wel erg benauwend op. Neem bijvoorbeeld de snel verslechterende relaties tussen de huidige twee supermachten.
Buitenlandse beleggers liepen er tegen te hoop. Ze hadden er een hekel aan, dat de Japanse corporates maar op hun geld bleven zitten in plaats van het terug te geven aan de belegger.
Het valt niet mee om vandaag de dag centrale bankier te zijn. Sinds de crisis van 2008 waarschuwen de bankiers dat grote bedrijven een te grote schuldenlast op hun schouders hebben genomen.
De coronavirus-epidemie zou zich kunnen verspreiden naar ongeveer tweederde van de wereldbevolking als het niet kan worden bestreden.
Tja, het is nu eenmaal crisis, en die voelt iedereen…