Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Belegger weer positiever

Na de onzekerheid van de afgelopen maanden neemt het vertrouwen onder de Nederlandse beleggers weer toe. De ING BeleggersBarometer overschrijdt deze maand met de stand van 118 die van januari (116) en februari (110) en daarmee is een einde gekomen aan de daling die na november 2015 is ingezet. De faillissementen van enkele grote winkelketens in Nederland laten beleggers niet onberoerd. Ruim zes op de tien beleggers vinden het vervelend dat er lege plekken ontstaan in winkelgebieden. Driekwart verwacht dat er nog meer winkelketens zullen verdwijnen en maakt zich zorgen dat veel mensen moeilijk aan een nieuwe baan zullen komen.

ING Beleggersbarometer maart 2016
ING Beleggersbarometer maart 2016

Beleggers zijn op alle fronten positiever. Zo hebben zij de afgelopen drie maanden de waarde van hun beleggingsportefeuille zien stijgen en zijn ze ook iets positiever over de waarde hiervan in de afgelopen zes maanden. De financiële situatie van het eigen huishouden is stabiel. Beleggers zijn minder negatief over de algemene economische situatie van de afgelopen drie maanden in Nederland dan in februari. Bob Homan, hoofd ING Investment Office: “Opmerkelijk hoe snel het sentiment omtrent economie kan veranderen. Waar een ruime maand geleden elk cijfer negatief werd uitgelegd, is de angst voor een recessie ook op de beurs momenteel naar de achtergrond verdwenen.” De verwachtingen over de eigen financiële situatie en die in Nederland voor de komende drie maanden zijn onveranderd. In tegenstelling tot vorige maand hebben beleggers ook weer positieve verwachtingen over de koers van de AEX. Beleggers verwachten dat de AEX in juni rond de 433 uit zal komen; dat is 29 punten hoger dan wat in februari de verwachte stand was voor 3 maanden vooruit.

Type belegger en risicoprofiel

Steeds meer beleggers handelen zelf. Sinds afgelopen november is dit aantal toegenomen naar zes op de tien. Het risicoprofiel verschuift de afgelopen maanden van defensief naar meer offensieve beleggers. Toch nemen veruit de meeste beleggers, driekwart, evenveel risico als twee maanden geleden. Langere termijnbeleggingen blijven verreweg de meest gekozen beleggingsvorm. Bijna acht op de tien beleggers kiezen hiervoor. De risico’s die bij beleggen komen kijken zijn niet voor iedereen even inzichtelijk. Slechts drie op de tien beleggers zegt volledig in beeld te hebben welke risico’s hun beleggingen lopen. Dit is onveranderd sinds vorig jaar. Homan: “Risico is geen eenduidig begrip en moeilijk in te schatten. De historie geeft over het algemeen het beste inzicht.”

Faillissementen                                                                                                             

De faillissementen van enkele grote winkelketens de afgelopen tijd, laat beleggers niet onberoerd. Ruim zes op de tien beleggers vinden het vervelend dat er lege plekken ontstaan in winkelgebieden. Driekwart verwacht dat er nog meer winkelketens zullen verdwijnen en maakt zich zorgen dat veel mensen moeilijk opnieuw aan werk zullen komen. De meeste beleggers verwachten zelf niet hun baan te verliezen door een faillissement van hun werkgever, maar bijna de helft neemt wel voorzorgsmaatregelen door bijvoorbeeld geld opzij te zetten of te werken aan de persoonlijke ontwikkeling.

Dit bericht delen
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Over de auteur

1 gedachte over “Belegger weer positiever”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.