Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Zweedse kroon in de gunst

Mijn reeks over valuta zet ik deze keer voort met de Zweedse kroon. Eerder kwamen aan bod de Engelse pond, de Turkse Lira en de Noorse Kroon. Interessant is om te kijken naar de valuta van een ander Scandinavisch land, de Zweedse kroon.

Tien jaar geleden hield Zweden een referendum over de toetreding tot de euro. Een aanzienlijk deel van de bevolking was voor deelname aan de muntunie. Die steun is na de crisis in Europa verpieterd. Volgens een onlangs gehouden enquête is 80% van de bevolking tegen een toetreding tot de eurozone. We kunnen deze ontwikkeling ook mooi op de lange termijn grafiek zien.

EURSEK lange termijn grafiek
EURSEK lange termijn grafiek

In 2000 bereikte de euro tegenover Zweedse kroon de laagste stand van 8,0434. Daarna begon een opmars tot een record van 11,7903 in 2009. (een winst van ruim 46%!) Sindsdien verliest de Europese eenheidsmunt fors terrein tot de huidige stand van 8.6102. Mooi is dus te zien dat het sentiment ook omgeslagen is. De euro tegenover de Zweedse kroon bevindt zich dus in een dalende trend sinds 2009.

Zweedse kroon

De Zweedse kroon is geïntroduceerd ter vervanging van de riksdaler. Dit was het resultaat van de Scandinavische Monetaire Unie die in 1873 is opgericht en tot de Eerste Wereldoorlog bestond (1 kroon was 0,403 gram goud, ofwel 0,666 Nederlandse gulden of 1,39 Belgische of Franse frank).

Na de opheffing van de eenheid besloten Zweden, Denemarken en Noorwegen alle drie om “kroon” als naam van hun munteenheid te behouden. De verschillende kronen werden wel allemaal andere munten.
De munten hebben een beeltenis van de huidige monarch aan de ene kant en het wapenschild van Zweden of een kroon aan de andere zijde. Het motto van de monarch is ook in de munt verwerkt. (Een uitzondering hierop is de munt van 5 SEK, onder Karel XVI Gustaaf, waarop alleen het logo van de koning te zien is. De munt van 50 öre toonde de drie kronen uit het nationaal wapenschild)

Op de bankbiljetten staan nationaal en internationaal bekende Zweden, zoals Selma Lagerlöf en haar creatie Nils Holgersson op het biljet van 20 kronen en Linnaeus op het 100 kronenbiljet.
In de periode van 2014-2015 zullen er nieuwe bankbiljetten en munten worden ingevoerd, waaronder een herinvoering van de munt van 2 kronen en het 200 kronenbiljet.

Gespreide portefeuille

Het kan volgens Deutsche Bank interessant zijn om in een goed gediversifieerde portefeuille te beleggen in een of andere buitenlandse munt. Bepaalde valuta trekken beleggers aan vanwege hun hoge rentevoeten, maar dat kan een risico inhouden op volatiele wisselmarkten (bv. de Zuid-Afrikaanse rand). Andere valuta zoals de Scandinavische munten of de Zwitserse frank zijn dan weer in trek om hun status als vluchtwaarde, die in belangrijke mate te danken is aan de gezonde economische en budgettaire situatie van deze landen.

Zo beschikt de Zweedse kroon (SEK) over een aantal belangrijke troeven. Na de eurocrisis en de aanhoudende volatiliteit op de wisselmarkten willen steeds meer beleggers hun portefeuille diversifiëren in valuta. De sterkte van de SEK, de dynamiek van de Zweedse economie en de maximale rating die door de ratingagentschappen wordt toegekend aan het land (AAA) maken van de Zweedse kroon een uitgelezen belegging die kan bijdragen tot een betere diversificatie van de portefeuille.

Wist u dit?

  • Zweden is een van de weinige landen ter wereld met de hoogst mogelijke rating van de ratingagentschappen: AAA (Standard&Poor’s, Fitch en Moody’s).
  • Het BBP staat boven de niveaus van vóór de crisis, wat in geen enkel land van de G7 het geval is.
  • In 2010 zette Zweden zijn herstel verder, meesurfend op de economische heropleving, de hoge grondstoffenprijzen en de verbetering van de Zweedse financiële sector.
  • Nu er terug groei is en de economie genormaliseerd is, wenst de centrale bank (de Riksbank) terug te keren naar een ‘normale’ monetaire politiek en haar rentevoeten binnenkort te verhogen.

Conclusie: een interessante mogelijkheid om te diversifiëren

De Zweedse kroon biedt een interessante opportuniteit voor een gezonde diversificatie van uw portefeuille. Nu de euro een crisis doormaakt en de volatiliteit in de valutamarkten aanhoudt, willen veel beleggers immers hun valutaportefeuille diversifiëren. Gezien deze obligatie wordt uitgegeven in SEK, houdt deze een wisselkoersrisico in zowel op de nominale waarde als op de coupons die worden uitgekeerd tijdens de looptijd van de obligatie. Indien de belegger op de eindvervaldag niet wenst te herbeleggen in SEK, maar zijn kapitaal wenst te converteren naar euro, kan dit bedrag uitgedrukt in EUR hoger of lager zijn dan het oorspronkelijk belegde kapitaal.

Technische beeld

Zoomen we in op de middellange termijn, dan zien we een herstel van de EUR/SEK koers sinds een dieptepunt van 8,1754 in augustus 2012. Een eerst volgende weerstand is op 8,820 en steun vinden we op de low.

EURSEK maandgrafiek
EURSEK maandgrafiek

De euro tegenover de Zweedse kroon (EUR/SEK) bevindt zich dus op middellange termijn in een herstelfase binnen een dalende trend.

Korte termijn

Laten we verder kijken naar de korte termijn. In de weekgrafiek zien we al wederom zwakte opduiken.

EURSEK weekgrafiek
EURSEK weekgrafiek

Diagonale lange termijn weerstand vinden we eerst op 8,6375. Andere weerstanden zijn: 8,8742 en 9,1489, daarna op 9,3579. Steun vinden we op 8,3134 en vervolgens op 8,4330. Zie onderstaande tabel.

EURSEK weerstand en steun op weekbasis
EURSEK weerstand en steun op weekbasis

Op weekbasis is er dus sprake van zwakte binnen het herstel dat ingezet is. Op dagbasis zien we de EURSEK is opgeveerd op de stijgende steunlijn. Op dagbasis zien we echter geen koopsignaal.

EURSEK op dagbasis
EURSEK op dagbasis

Een herstel tot aan de weerstandslijn is nu mogelijk, tot het niveau van  8,7241.

EURSEK weerstand en steun op weekbasis
EURSEK weerstand en steun op weekbasis

Conclusie

De euro bevindt zich op lange termijn in een dalende trend tegenover de Zweedse kroon. Recent is er herstel opgetreden maar die is al verzwakt. Een klein herstel kan mogelijk plaatsvinden binnen de lange termijn kaders. Mijn inziens is het interessant op een short positie op de Euro tegenover de Zweedse kroon aan te gaan. De huidige koers van EUR/SEK is 8,6151. Traders kunnen mogelijk de EUR/SEK AAB Turbo Short 9.93 kopen (ISIN: NL0009633007). Die noteert nu: 17,21


Gratis beleggingstips

Bent u geïnteresseerd in onder andere valuta’s, abonneer u dan op de gratis beleggingstips van INVINCO: KLIK HIER

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *