Mooi moment voor een draai

Afgelopen vrijdag verliepen de septemberopties wereldwijd. De septemberexpiratie is doorgaans een belangrijke, omdat zij (zoals veel expiratiedagen) vaak samenvalt met een moment van kentering. Expiratiedagen zijn dagen waarop de (professionele) handel en veel particuliere beleggers hun posities aanpassen. Opties worden opgevraagd en de rekening voor beleggers die hun nek uitstaken wordt opgemaakt. De netto positie in de markt verandert juist op dat soort momenten sterk. Waar beleggers zich tot vrijdag gedekt wisten met aangekochte putopties moeten zij nu weer opnieuw investeren om een dekking aan te kopen, als zij dat tenminste willen. Wie negatief op de markt is moet op zo’n moment opnieuw premie investeren. Geschreven opties (zowel puts als calls) leiden ook tot transacties wanneer zij “in-the-money” zijn. Immers, “in-the-money”-opties die niet zijn doorgerold worden opgevraagd en leiden tot de koop respectievelijk verkoop van aandelen en als zij worden doorgerold moeten markpartijen opnieuw hun posities hedgen.

Er vindt dus een flinke herschikking van posities plaats. En in het verleden is al vaak gebleken dat die herschikking vaak ook het begin markeert van een nieuwe, kortere termijn richting, een trendomslag dus. En wij verwachten dat ook ditmaal zich een trendomslag gaat voordoen. Wij verwijzen u naar figuur 1.

TA AEX 23 september 2013
TA AEX 23 september 2013

Figuur 1.

In de figuur ziet u een daggrafiek van de AEX Index. Aan weerszijde van de koers ziet u een groen kanaal getekend dat met de koersen op een meer gemiddelde wijze meeloopt. Donderdag is de AEX Index even boven dit kanaal uitgestegen, een eerste teken dat de koersstijging te hard gaat. Boven de voorgaande toppen hebben wij ook een oplopende weerstandslijn getrokken (lijn A). De koers opende erboven maar kon deze weerstand niet nemen. Ook vrijdag, de dag van de septemberexpiratie bleef deze lijn onneembaar maar sloot de koers nog wel boven de bovenste groene lijn.

Maar aan de indicatoren eronder, de CCI en de Stochastics (en wij kunnen u hier veel meer indicatoren laten zien met hetzelfde resultaat) dalen en hebben het langere termijn gemiddelde naar beneden toe doorbroken. Zij geven verkoopsignalen.

Als maandagochtend de opening van de beurs lager uitvalt dan het slot van vrijdag, dan kunt u er vanuit gaan dat een nieuwe correctie omlaag is begonnen. Het eerste koersdoel voor deze correctie ligt bij de oplopende lijn B, die op dit moment rond 364 ligt. Veel dieper hoeft de markt niet te zakken om voldoende lucht te krijgen voor de volgende opwaartse beweging.

Als de AEX Index daar inderdaad weer omdraait, dan zijn wij getuige van een sterke onderliggende trend in de markt. Want sinds het bereiken van de top op 380,2 begin augustus is er een correctie aan de gang waarin toppen en bodems per saldo toch nog steeds hoger zijn dan de voorgaande toppen en bodems. Alleen elke volgende top en bodem ligt steeds maar net hoger dan de voorgaande. En ondertussen dalen de omzetten. Dat is kenmerkend voor een “running correction” en is het sterkste type correctiepatroon dat de technische analyse kent.

Stand van de AEX Index op het moment van schrijven (2013-09-21): 382,07

Onze conclusies:

Korte termijn: negatief
Middellange termijn: running correction?
Lange termijn: positief
NB. Calamiteiten niet in aanmerking genomen

De Rente

Het door de FED aangekondigde uitstel van het taperen heeft maar een zeer beperkte invloed op de rente gehad. De 10-jaars rente daalde even tot onder 2,2%, maar is vrijdag alweer opgelopen naar 2,3%. Het is goed mogelijk dat de rente op dit niveau nog wat op en neer blijft bewegen om zo de enigszins “overbought”-situatie op te heffen, maar de middellange termijn trend is stijgende en daar is afgelopen week niets in veranderd. Het opzoeken van de steun op 1,94%, waar wij vorige week nog aan dachten, is minder waarschijnlijk geworden.

De Amerikaanse Dollar versus de Euro

De $ is de grote verliezer geworden van het uitstel van tapering. De steun op 74,3 werd gebroken en de koers nadert nu de veel belangrijkere steun op 72,9. Een doorbraak van dit niveau betekent dat de $ de oude steun op 68,8 gaat opzoeken (1,45 voor hen die andersom in de $ denken). Het devies voor de $ blijft daarmee: afblijven!

De Prijs een troy ounce Goud

Op US$ 1.421 per troy ounce ligt een horizontale weerstand die in de komende weken van cruciaal belang gaat zijn. Een uitbraak boven dit niveau betekent een einde aan de lange daling die de koers van het goud al sinds medio 2011 ondergaat. En het lijkt alsof wij in de laatste fase zitten van het bodempatroon dat de opmaat voor een nieuwe lange termijn hausse kan betekenen. Afgelopen week werd op US$ 1.300 per troy ounce goud een bodem gezet. Die moet nu wel overeind blijven en dat kan nog problematisch zijn aangezien weekindicatoren dalend zijn en nog niet voldoende gedaald zijn om de huidige reactie te doen stoppen. Wij blijven dus nog even aan de kant, afwachtend op wat hier gebeuren gaat. Maar de aanhangers van de inflatietheorie zouden binnenkort wel eens gelijk kunnen gaan krijgen als het aan het goud ligt.

De Prijs van een vat Brentolie

Tapering werd uitgesteld omdat er in bij de FED twijfels zijn over de kracht van het economische herstel in de V.S. En dat heeft onmiddellijk invloed op de vraag naar olie. Dat de olieprijzen daarom daalden is op zichzelf niet vreemd. Maar de daling bleef beperkt tot een reactie binnen de al lang bestaande correctiezone tussen $105 en $ 118 per vat Brent. Daarmee werd de overbought-positie enigszins opgeheven en komt de weg vrij voor een aanval op de eerste weerstand van $118.Of die aanval deze week al wordt ingezet betwijfelen wij, maar de kans dat deze aanval er aan zit te komen neemt nu snel toe. 

Strategie

Wij blijven op onze liquiditeiten zitten, maar verwachten in de komende reactie voor het eerst sinds enkele maanden onze aandelenposities weer uit te zullen breiden.

NB

In de week rondom het begin van iedere maand zal er door ons geen beurscommentaar meer gegeven worden. Wij verwijzen u in plaats hiervan naar onze maandelijkse nieuwsbrief de Technische Belegger, waarin een veel uitgebreider commentaar te lezen is. U vindt deze op de site www.detechnischebelegger.nl, welke u rechtstreeks kunt opzoeken of via onze website www.vladeracken.nl.

Post Scriptum

Wij worden erop gewezen dat de terminologie die wij gebruiken niet altijd bij alle lezers bekend is. Wij verwijzen u naar onze site vermogensbeheer www.vladeracken.nl waarop u een zeer uitgebreide woordenlijst vindt onder het hoofd ABC.

Gijsbrecht K. van Dommelen
Vladeracken Vermogensbeheer
www.vladeracken.nl

Disclaimer

De auteur is verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Vladeracken BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Vladeracken BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand.

1 gedachte over “Mooi moment voor een draai”

  1. Opties bepalen niet de trend van een index, maar zoals jij het hier omschrijft wel. Dat is jammer voor degeen die graag zou willen starten met opties, of index beleggen, die krijgt een verkeerd beeld. Overigens, die ‘draai’ was al lang en breed bekend, zo lang je maar goed analyseert wat de index doet kun je dat zien.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.