Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Gemalto: safety first

Sinds 24 juni waait er een frisse wind over de AEX, namelijk het voor de Amsterdamse effectenbeurs ‘nieuwe’ Gemalto. Dit van origine Franse bedrijf richt zich op diverse digitale beveiligingstechnologieën en staat al geruime tijd genoteerd aan de beurs van Parijs. In een tijd waarin digitale spionage en cybercriminaliteit één van de grootste bedreigingen voor zowel het bedrijfsleven als de overheid vormt, wordt deze specifieke tak van sport door velen op hoge waarde geschat.

De onderneming speelt vanaf het begin van haar bestaan in op de groeiende vraag naar en belangrijkheid van digitale beveiliging. De oorsprong van Gemalto voert terug tot 2004, toen het bedrijf als spin-off van Schlumberger specifiek verder ging in het ontwikkelen en produceren van chips voor bijvoorbeeld SIM-kaarten. Deze activiteiten vonden plaats onder de naam Axalto. In 2006 fuseerde Axalto met smartcard concurrent Gemplus. Zo ontstond de naam Gemalto.

Onder deze gezamenlijke noemer maakt Gemalto onder andere de chips voor creditcards en verzorgt ze de beveiliging van mobiele betalingssystemen en draadloze verbindingen. Gemalto werkt wereldwijd vooral voor grote internationale opdrachtgevers als BNP Paribas, JPMorgan Chase en Mastercard. Deze klanten bevinden zich op alle continenten.

Dat is niet het enige wat Gemalto doet. Zo houdt de onderneming zich ook bezig met de ‘Near Field Communications’ technologie. Deze techniek vinden we bijvoorbeeld in de elektronische betaalpoorten van het Nederlandse openbaar vervoer. Hiermee kun je automatisch in- en uitchecken, maar tegelijkertijd ook betalen wanneer je kaart in de buurt komt van de machine. Door deze draadloze verbinding is er ook steeds meer mogelijk met je mobiele telefoon. Als we straks betalen met behulp van het ‘swipen’ van je telefoon, zou het zo maar kunnen dat Gemalto deze technologie voor veel aanbieders faciliteert. Beleggers vonden het overigens wel jammer dat wat dat betreft Apple voor een eigen alternatief genaamd iBeacons gaat, gebaseerd op Bluetooth. Het Android-ecosysteem, dat vele malen groter is, lijkt vooralsnog wel voor NFC te gaan.

Daarnaast ontwikkelt Gemalto ook beveiligingstechnologieën op basis van biometrie. Dit zijn bijvoorbeeld vingerafdrukken en gezichtsherkenning. Zo ontwerpt Gemalto elektronische paspoorten en de automatische paspoortcontroles op luchthavens.

Opdrachten genoeg! Zo kregen ze begin september nog een project binnen voor het leveren van deze ‘eBorders’ aan het vliegveld van Oslo. Daarnaast ontving de onderneming van het Imprimerie Nationale, dat de rijbewijzen print voor de Franse overheid een meerjarig contract om deze helpen te beveiligen. Het Amerikaanse Mid Coast Hospital schakelt Gemalto in om de identiteit en de medische gegevens van haar patiënten op te slaan en te controleren; een digitaal patiëntendossier dus.

Gemalto is zelf zeer positief over de vooruitzichten. Afgelopen 5 september presenteerde de onderneming haar nieuwe lange termijn strategische plan. Zo ziet Gemalto het aantal wereldwijde gebruikers van online bankieren en cloud computing explosief stijgen. De vraag naar de beveiliging hiervan is volgens Gemalto daardoor voorbestemd om eveneens hard te groeien. Zij verwacht tot 2017 elk jaar dubbelcijferige groei van de winst te kunnen laten zien, wat in dat jaar moet resulteren in een winst van 600 miljoen euro.

De halfjaarresultaten waren opnieuw sterk met een stijging van de nettowinst van ruim negen procent vergeleken met het jaar ervoor. Toch kwamen de resultaten niet als verrassing. De koers van het aandeel is sinds het begin van dit jaar al ruimschoots opgelopen. Vooral de tweede notering op de AEX heeft tot een verhoogde zichtbaarheid van het aandeel geleid en liet de koers stijgen. Op de huidige koers noteert het aandeel Gemalto op koers-winstverhouding van 32, wat redelijk in lijn ligt met de gehele sector. Gezien de vooruitzichten en de goed gespreide orderportefeuille kan er meer in het vat zitten.

Auteur heeft privé geen positie, cliënten van Fintessa hebben Gemalto in portefeuille. De redactie heeft geen positie in de genoemde effecten. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Martine Hafkamp
Fintessa Vermogensbeheer

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *