Hoe laag kan de euro gaan? EUR/USD nadert 1,05

De euro staat onder druk. De munt is gedaald tot net boven het psychologische niveau van 1,05 ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Dit is het laagste punt sinds begin 2020. Wat is de oorzaak van deze daling? En hoe lang kan de euro standhouden? In dit artikel analyseren we de factoren die de koers van EUR/USD beïnvloeden, waaronder het monetaire beleid van de centrale banken, de inflatiecijfers en de economische vooruitzichten. We kijken ook naar de mogelijke scenario’s voor de toekomst van de euro en de risico’s die op de loer liggen.

De meest recente cijfers van de futuresmarkt laten zien dat speculatieve net-long europosities verder zijn gedaald. Dit is in lijn met de daling in de koers van EUR/USD. Nu de Fed- en ECB-vergaderingen achter de rug zijn, is het standpunt van beide centrale banken duidelijk en beginnen beleggers zich langzaam te positioneren voor de volgende fase in het monetaire beleid.

Hun overtuiging voor een hogere euro neemt af en daarom hebben ze wat van hun eerder aangekochte euro’s verkocht. De posities zijn nu ongeveer de helft van wat ze enkele maanden geleden waren. Deze cijfers zijn tot 19 september. Het is waarschijnlijk dat meer posities zijn afgebouwd nu de euro sinds 19 september is gedaald. Wij denken dat er een serieuze test komt van het psychologische steunniveau van 1,05 om te kijken of beleggers meer euro’s van de hand gaan doen.

Er is wat meer vraag naar neerwaartse bescherming van de euro op de optiemarkt en de beweeglijkheid is licht gestegen. Dit zijn signalen dat beleggers enigszins nerveus worden dat de euro verder zou kunnen dalen. Voor de rest van deze week en volgende week komen er belangrijke Amerikaanse cijfers uit. Beter dan verwachte cijfers zullen de Amerikaanse dollarindex waarschijnlijk hoger en EUR/USD lager duwen. Deze en volgende week worden ook belangrijke gegevens voor de eurozone gepubliceerd, zoals consumentenprijsinflatie (op 29 september) en detailhandelsverkopen (op 4 oktober). ECB-voorzitter Lagarde spreekt op 29 september op het evenement over energietransitie. Haar commentaar zal nauwlettend in de gaten worden gehouden.

RBA, RBNZ en Polen beslissen volgende week over monetair beleid

Volgende week beslissen de Reserve Bank of Australia (RBA), de Reserve Bank of New Zealand (RBNZ) en de centrale bank van Polen over het monetaire beleid. De marktconsensus gaat uit van een ongewijzigde rente voor de RBA op 4,1% en voor de RBNZ op 5,5%, met een kleine kans op een laatste renteverhoging van 25 basispunten. Wij denken dat beide centrale banken meer moeten doen op het gebied van renteverhogingen, omdat de inflatie nog ver verwijderd is van de doelstelling. De centrale bank van Polen is al begonnen met haar versoepelingscyclus met langzame stappen en pauzes. Dit ondanks het feit dat de inflatie nog steeds hoog is. Wij denken dat de centrale bank moet verhogen om de inflatie te bestrijden in plaats van het beleid te handhaven of te versoepelen. De centrale bank lijkt van mening te zijn dat de rente hoog genoeg is om de inflatie weer in de richting van de doelstelling te brengen. Met een inflatie van 10% en een beleidsrente van 6% liggen de reële rendementen op een onaantrekkelijk niveau. Dit zou de komende tijd negatief moeten doorwerken op de munt moeten.

Conclusie

De koers van de EUR/USD staat onder druk door de verschillende monetaire beleidsrichtingen van de Fed en de ECB, de afname van de net-long europosities op de futuresmarkt, de toename van de vraag naar neerwaartse bescherming op de optiemarkt en de onzekerheid over de inflatie in de eurozone. De EUR/USD staat net boven het psychologische niveau van 1,05, dat waarschijnlijk serieus getest zal worden in de komende weken. De beslissingen van de RBA, de RBNZ en de centrale bank van Polen over het monetaire beleid volgende week zullen ook van invloed zijn op de wisselkoers. Het is daarom belangrijk om de ontwikkelingen op de valutamarkt nauwlettend te volgen en de risico’s en kansen die zich voordoen te benutten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.