Nederlanders lenen steeds meer geld

Voor grote uitgaven wordt veel vaker geld geleend. Het gewenste gemiddelde leenbedrag stijgt naar €15.540, dat is 8% meer dan een jaar eerder. Een leenverzoek voor een auto kwam het vaakst voor, gevolgd door extra financiële ruimte en verbouwing van het huis. Dit blijkt uit het leenonderzoek van Independer, waarvoor tienduizenden aanvragen zijn geanalyseerd.

‘Nederlander kennelijk krap bij kas’

Nederlanders staan bekend als een spaarzaam volkje, maar als we dan geld lenen dan doen we dat vooral voor de grote uitgaven. Maar liefst 38% van de aanvragen wordt gedaan voor een auto. Daarna vraagt 27% een lening aan om meer financiële ruimte te creëren. Ook het gemiddelde leenbedrag om meer ruimte te creëren in de financiële huishouding stijgt fors. Dat was in 2022 nog €10.150, nu is het bedrag gestegen naar gemiddeld €11.500. Het verbouwen van de woning maakt de top 3 leendoelen compleet: 15% van de leenaanvragen is hiervoor bedoeld.

“Veel Nederlanders zitten anno 2023 kennelijk krap bij kas, waardoor er nu vaak een lening wordt aangevraagd om meer financiële ruimte te creëren”, aldus Guido Rodenburg, expert geld lenen van Independer. “Het is goed om erbij stil te staan dat een lening niet de oplossing is voor financiële problemen. Meestal wordt een lening in deze situaties dan ook afgewezen. Je moet de lasten van de lening immers kunnen dragen.”

Auto duurder, leenbedrag stijgt mee

Ook blijft een lening om de aanschaf van een auto mee te financieren onverminderd populair. Gemiddeld willen we €15.718 lenen voor een auto. “Dat geld zal vooral hard nodig zijn voor een nieuwe auto, aangezien die de afgelopen tijd flink duurder zijn geworden, vanwege hogere loonkosten en duurdere grondstoffen”, aldus Independer expert geld lenen Rodenburg.

Groningen leent het minst, Drenthe steekt zich in schulden voor verbouwing

In de provincie Utrecht wordt er veruit het meest geleend van het land met €17.073, gevolgd door Noord-Holland met €16.735, daarentegen wordt het minst geleend door Groningen met €13.070. Ook wanneer er gekeken wordt waar er nou precies voor geleend wordt, zie je de bedragen flink fluctueren per provincie. Zo leent Drenthe het hoogste bedrag voor een verbouwing in Nederland met een gemiddeld bedrag van €21.825.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.