DAX toont eerste teken van leven

De Duitse aandelenindex DAX heeft gisteren een opmerkelijk koerspatroon laten zien. Na een reeks van verliesdagen, waarbij de index een nieuw dieptepunt bereikte, sloot de index met een flinke stijging. Is dit een teken van leven voor de Duitse beurs? En wat betekent dit voor het vierde kwartaal?

Een dynamisch “reversal”-patroon
De DAX is een van de belangrijkste graadmeters voor de Europese economie. De index bestaat uit de 40 grootste en meest verhandelde bedrijven op de Duitse beurs. De afgelopen maanden heeft de index echter veel terrein verloren, onder invloed van de coronacrisis, de inflatievrees en de politieke onzekerheid in Duitsland.

Gisteren leek de index opnieuw af te stevenen op een slechte dag, toen hij een nieuw dieptepunt van 15.139 punten bereikte. Maar toen gebeurde er iets opvallends: de index veerde op en sloot met een winst van 1,4% op 15.348 punten. Dit wordt een “reversal”-patroon genoemd, een koersbeweging die een mogelijke trendomkeer aangeeft. Bovendien was de stijging zo sterk dat de index weer boven de onderste Bollinger-band kwam, een indicator die de volatiliteit van de koersen meet. Dit betekent dat de index weer binnen de normale bandbreedte van de koersbewegingen is gekomen, wat vaak een voorbode is van een tijdelijk herstel.

Een eerste hersteldoel in zicht
De vraag is nu of de DAX dit momentum kan vasthouden en verder kan stijgen. Een eerste hersteldoel is het niveau van 15.469/15.456 punten, waar de index in juli en augustus twee keer steun vond (zie grafiek). Als de index dit niveau kan doorbreken, kan hij verder opveren naar de 200-daagse lijn, die nu rond de 15.571 punten ligt. De 200-daagse lijn is een belangrijke indicator voor de langetermijntrend van de index. Een doorbraak boven deze lijn zou de negatieve trend van de afgelopen maanden tenietdoen en de index een nieuwe impuls geven voor het vierde kwartaal.

Nog geen reden voor optimisme
Toch is het nog te vroeg om optimistisch te worden over de DAX. Het “reversal”-patroon van gisteren is nog geen garantie voor een duurzame trendomkeer. De index moet nog steeds een reeks van hogere toppen en bodems vormen om een stijgende trend te bevestigen. Bovendien zijn er nog steeds veel onzekerheden die de index kunnen drukken, zoals de aanhoudende coronapandemie, de stijgende energieprijzen en de vorming van een nieuwe regering in Duitsland. Daarom is het verstandig om de bevrijdingslag van de DAX af te wachten alvorens in te stappen.

Conclusie
De DAX heeft gisteren een opvallend koerspatroon laten zien, dat een mogelijk teken van leven is voor de Duitse beurs. De index is weer binnen de normale volatiliteitsgrenzen gekomen en heeft een eerste hersteldoel in zicht. Maar voor meer dan een kortstondig teken van leven is een herovering van de 200-daagse lijn nodig, die de negatieve trend van de afgelopen maanden zou doorbreken. Er zijn echter nog veel onzekerheden die de index kunnen beïnvloeden, dus het is nog te vroeg om optimistisch te worden. Het is beter om de bevrijdingslag van de DAX af te wachten alvorens in te stappen.

Bron: HSBC

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.