Van de dollar zijn we het gewend. In tijden van nood, zoekt de belegger zijn heil bij deze munt. Dat gaat dan bijvoorbeeld ten koste van de euro. Maar dit keer lijken de bordjes verhangen en stijgt de euro in waarde, zowel ten opzichte van de dollar als ten opzichte van een mandje van gewogen valuta’s.
Volgens de Deutsche Bank is er sprake van een trendbreuk. Een negatieve rente maakt het aantrekkelijk euro’s te lenen en buiten de eurozone aan het werk te zetten. De euro gaat het gedrag vertonen van een carry trade, waarbij de depreciatie langzaam gaat, maar de appreciatie razendsnel als posities worden afgebouwd.
Maar ook het gedoe rondom de dollar maakt de euro aantrekkelijker. De verwachting is dat de Fed de rente gaat verlagen om voor rust op de markt te zorgen. Dat zorgt voor druk op de dollar. Het rendement op de treasuries is nog verder onder druk gekomen door de angst voor het coronavirus.
Dat vermindert de aantrekkelijkheid van de Amerikaanse obligatiemarkt t.o.v de Europese. Beide factoren maken de euro aantrekkelijker. De markt gaat er bovendien vanuit dat de Fed dit jaar misschien wel tweemaal gaat verlagen om de effecten van de uitbraak te beperken. De ECB heeft die speelruimte niet. Dat alles maakt het renteverschil tussen beide regio’s alleen maar kleiner.
Start met Automatisch Beleggen
De uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen zal op langere termijn geen grote impact hebben op de markten.
De Turkse president Recep Tayyip Erdogan krijgt geen grip op de slechte economische situatie in zijn land.
De afgenomen activiteit voor de kerstvakantie hebben deze week waarschijnlijk bijgedragen aan de terugval van de EUR / USD .
De Turkse lira is in een vrije val geraakt. De munt blijft in waarde dalen ten opzichte van de euro en de Amerikaanse dollar.