Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

De euro wordt een veilige haven

Van de dollar zijn we het gewend. In tijden van nood, zoekt de belegger zijn heil bij deze munt. Dat gaat dan bijvoorbeeld ten koste van de euro. Maar dit keer lijken de bordjes verhangen en stijgt de euro in waarde, zowel ten opzichte van de dollar als ten opzichte van een mandje van gewogen valuta’s.

Volgens de Deutsche Bank is er sprake van een trendbreuk. Een negatieve rente maakt het aantrekkelijk euro’s te lenen en buiten de eurozone aan het werk te zetten. De euro gaat het gedrag vertonen van een carry trade, waarbij de depreciatie langzaam gaat, maar de appreciatie razendsnel als posities worden afgebouwd.

Maar ook het gedoe rondom de dollar maakt de euro aantrekkelijker. De verwachting is dat de Fed de rente gaat verlagen om voor rust op de markt te zorgen. Dat zorgt voor druk op de dollar. Het rendement op de treasuries is nog verder onder druk gekomen door de angst voor het coronavirus.

Dat vermindert de aantrekkelijkheid van de Amerikaanse obligatiemarkt t.o.v de Europese. Beide factoren maken de euro aantrekkelijker. De markt gaat er bovendien vanuit dat de Fed dit jaar misschien wel tweemaal gaat verlagen om de effecten van de uitbraak te beperken. De ECB heeft die speelruimte niet. Dat alles maakt het renteverschil tussen beide regio’s alleen maar kleiner.

 

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *