Rente in de VS: daling eerder wensdenken?

De afgelopen tijd is er veel gespeculeerd over een daling van de rente in de Verenigde Staten. Sommige analisten menen dat de rentepiek al achter ons ligt en dat we de komende maanden een daling kunnen verwachten. Anderen zijn daarentegen van mening dat de rente nog geruime tijd hoog zal blijven.

In deze blogpost bekijken we de grafiek van de 10-jarige Amerikaanse rente en analyseren we de technische indicatoren. We komen tot de conclusie dat een daling van de rente op korte termijn onwaarschijnlijk is.

We volgen de grondstoffenmarkten al een tijdje en zien dat de prijzen van grondstoffen omhoog gaan. Daardoor vragen we ons af of de rente ook langer hoog zal blijven. De grafiek van de 10-jarige rente in de VS laat hetzelfde zien: de rente is gestegen en kan nog verder stijgen.

Klassieke dubbele bodem

In februari wezen de analisten van HSBC op een klassieke dubbele bodem in de grafiek van de 10-jaars opbrengst van de VS (zie “HSBC Daily Trading” van 7 en 15 februari). Het eerder genoemde koersdoel van 4,60% is inmiddels ruimschoots bereikt en noteert op het hoogste niveau sinds de herfst van vorig jaar. Dankzij de stijging boven de hoogtepunten op 4,35% lijkt er zelfs een grotere bodemformatie te zijn, die mogelijk de weg vrijmaakt naar de “magische 5% -grens”.

Belangrijke hoogtepunten

Ter herinnering: in de afgelopen 30 jaar heeft de 10-jaars rente van de VS hier regelmatig belangrijke hoogtepunten bereikt – voor het laatst in oktober 2023. Een sterke ondersteuningszone bestaat uit de eerder genoemde hoogtepunten op 4,35%, evenals de voortschrijdende gemiddelden van de laatste 50 en 200 dagen (momenteel op 4,28/4,26%).

Niveau Steun Weerstand
Klassieke dubbele bodem 4,35%
Voortschrijdend gemiddelde (50 dagen) 4,28%
Voortschrijdend gemiddelde (200 dagen) 4,26%
Potentiële “magische 5%” -grens 5,00%

Conclusie

De grafiek van de 10-jaars opbrengst van de VS toont een opwaartse trend, met de rentetarieven die naar verwachting zullen blijven stijgen. Het bereiken van de “magische 5%” -grens lijkt een reële mogelijkheid, met belangrijke hoogtepunten die in het vooruitzicht liggen. Dit kan aanzienlijke gevolgen hebben voor verschillende sectoren en beleggingsstrategieën, waarbij investeerders waakzaam moeten blijven voor verdere ontwikkelingen.

Bron: HSBC

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.