DAX: mogelijke trendbreuk in zicht

Zoals verwacht had de Duitse beursindex DAX gisteren een moeilijke dag. Alles bij elkaar moest de Duitse beursbarometer aanzienlijke koersverliezen accepteren en zakte het onder de 18.000 punten. Uiteindelijk overheerst in het tweede kwartaal nog steeds het correctiekarakter. De vraag is nu: breekt de DAX door de cruciale steunniveaus heen en zet de correctie zich voort, of is er sprake van een mogelijke trendbreuk?

De correctie lijkt nog niet voorbij en het is nog niet duidelijk of de koersen verder gaan dalen. Wij verwachten wel aanhoudende heftige bewegingen.  Ons DAX-Easy systeem kan daar heel efficiënt op reageren. Het kan ook profiteren van een daling van de beurs. Vraag nu de gratis brochure aan. KLIK HIER

De correctie blijft overheersen

Twee technische indicatoren bevestigen de correctiefase:

  • Grotere rode kaarsen: De dalingsdagen (rode kaarsen) op de beursgrafiek zijn de laatste tijd duidelijk groter dan de stijgende dagen (witte kaarsen). Dit wijst op toenemende verkooppdruk.
  • Meer dalingsdagen: Er zijn de laatste tijd ook meer dalingsdagen (rode kaarsen) dan stijgende dagen (witte kaarsen). Dit bevestigt de correctiefase.

Belangrijke Ondersteuningsniveaus

Met de daling van gisteren nadert de DAX een cruciaal steunniveau. Dit niveau is een combinatie van drie factoren:

  • Onderste Bollinger Band: De onderste Bollinger Band ligt momenteel rond de 17.767 punten.
  • Trendlijn: De trendlijn verbindt de toppen van 2015 en 2021/22 op weekbasis en ligt momenteel rond de 17.755 punten.
  • 50-daagse lijn: De 50-daagse lijn is een gemiddelde van de koersen van de afgelopen 50 dagen en ligt momenteel rond de 17.710 punten.

Een doorbraak van deze niveaus kan verdere neerwaartse druk veroorzaken.

Verwarrend signaal van Bollinger Banden

De Bollinger Banden, een technische indicator die de marktvolatiliteit meet, geven echter een verwarrend signaal. Normaal gesproken zouden dalende koersen gepaard gaan met smallere Bollinger Banden. In dit geval worden de banden juist breder. Dit kan duiden op een nadere stijging van de koersen, of juist op een voortzetting van de daling.

Er is nog een ander interessant aspect: de grenzen van de Bollinger-banden lopen uiteen. Dat wil zeggen, ondanks de neerwaartse beweging van gisteren, stijgt de bovenste lijn van de volatiliteitsindicator. Dit kan betekenen dat de daling stopt en de koersen weer gaan stijgen.

DAX: Steun- en Weerstandsniveaus

Niveau Type Beschrijving
18.000 punten Weerstand Belangrijk psychologisch niveau, recente daling onder dit niveau bevestigt correctiefase.
17.767 punten Steun Onderste Bollinger Band.
17.755 punten Steun Trendlijn die de toppen van 2015 en 2021/22 verbindt.
17.710 punten Steun 50-daagse lijn, gemiddelde koers van de afgelopen 50 dagen.

Conclusie

De DAX bevindt zich in een correctiefase. De daling van gisteren brengt de beursindex dichter bij een cruciaal steunniveau. Als dit niveau wordt doorbroken, is de kans groot dat de correctie zich verder uitbreidt. De Bollinger Banden geven echter een verwarrend signaal, wat duidt op een mogelijke trendbreuk of juist een voortzetting van de daling.

Bron: HSBC

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.