10-jaarsrente in de VS: einde van de daling?

In de wereld van de financiële markten is er momenteel een bijzonder interessante ontwikkeling gaande. Het 10-jaarsrendement van de VS, een belangrijke indicator voor de gezondheid van de economie, toont tekenen van een mogelijke bodemvorming. Maar wat betekent dit precies? Laten we dat eens nader bekijken.

De Huidige Situatie

Na een piek in de rente in oktober en een test van de “magische 5%-grens”, ging het rendement door een correctieve fase. Deze fase zou nu kunnen eindigen, aangezien de twee dieptepunten van eind december en 1 februari bij 3,78% respectievelijk 3,82% mogelijk een klassieke dubbele bodem vormen.

Technische Analyse

Wat nog ontbreekt voor een duurzame bevrijdingsslag vanuit technisch oogpunt, is een sprint over de tussentijdse hersteltop bij 4,20%. Het 10-jaarsrendement van de VS worstelt ook met de gladde lijnen van de laatste 50 respectievelijk 200 dagen (actueel bij 4,07%/4,10%).

Toekomstige Verwachtingen en Risico’s

Als de omkering aan de onderkant lukt, dan resulteert de besproken bodemvorming in een rekenkundig aansluitpotentieel van 0,40%-punten. De hoop op dalende langetermijnrentes zou dan aanzienlijk vertraagd kunnen worden. Als risico zien we een snelle terugval van de genoemde gemiddelden, die zich in geval van uitbraak als stop-loss aan de onderkant aanbieden.

Conclusie

Het is een spannende tijd voor beleggers die de rentemarkten volgen. Hoewel er tekenen zijn van een mogelijke bodemvorming in het 10-jaarsrendement van de VS, zijn er nog enkele technische hindernissen te overwinnen. Beleggers zullen de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten moeten houden.

Item Waarde
Piekmoment rente Oktober
“Magische” grens 5%
Dieptepunt eind december 3,78%
Dieptepunt 1 februari 3,82%
Tussentijdse hersteltop 4,20%
Gladde lijn 50 dagen 4,07%
Gladde lijn 200 dagen 4,10%
Rekenkundig aansluitpotentieel 0,40%-punten

Bron: HSBC

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.