Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Prijsval commodities wijst op zwaar economisch weer

Het coronavirus heeft ervoor gezorgd, dat het maatschappelijk leven in China tot stilstand is gekomen. En dat geldt ook voor de nijverheid en de handel. Dat moet grote consequenties hebben, want China consumeert bijvoorbeeld de helft van alle metalen in deze wereld.

Hoe groot die zullen zijn laat zich maar moeilijk raden. De huidige consumptie van allerlei is het dubbele van dat ten tijde van Sars. Dat kostte het land indertijd ongeveer 1% aan economische groei. Het stilvallen van grote delen van de Chinese nijverheid heeft nu al grote consequenties voor de prijs van commodities. De prijs van commodities zoals koper, ijzererts en olie lijkt in een vrije val gekomen.

 

De verspreiding van het coronavirus valt gedeeltelijk samen met de vakantie rondom het Chinese Nieuwjaar. Dat verzacht de pijn enigszins. Wat gaat er gebeuren als de vakantieperiode op 10 februari ten einde loopt? Zoals de zaken er nu bijstaan, lijkt het er niet op, dat allerlei restricties opgeheven gaan worden.

Als de huidige status quo gehandhaafd blijft, zal de Chinese economie, maar ook die van de rest van de wereld zijn wonden moeten gaan likken. De huidige prijsval van commodities lijkt een voorafschaduwing van wat komen gaat, als het coronavirus niet snel getemd wordt.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *