Meer koersdalingen dit jaar in zicht

De uitverkoop van aandelen op de laatste dag van januari vanwege de bezorgdheid dat het dodelijke coronavirus de wereldeconomie zal verstoren, wijst volgens de aloude januari barometer op meer koersdalingen op de beurs dit jaar.

Gemaksbeleggen

Wij hebben een handelssysteem op de Duitse DAX ontwikkeld die zowel op een stijging als op een daling kan inspelen. Alle aan-en verkopen gaan automatisch dus het is mogelijk dat u zelf niets meer hoeft te doen. Het systeem heeft met een startkapitaal van € 7.000 in juni 2015 , een resultaat van € 18.875 gemaakt. Vergelijk dit met uw beleggingen. Vraag de gratis brochure aan. KLIK HIER.

“Zo januari gaat, zo gaat het jaar”. Dit is een aloude wijsheid van de New York Stock Exchange die voor het eerst in 1972 door Yale Hirsch genoemd werd in zijn publicatie van de “The Stock Traders’ Almanac”.

Volgens die publicatie heeft deze januari-barometer, gemeten sinds 1950, een nauwkeurigheid van 86%. Bij slechts 10 jaren werd de plank misgeslagen vanwege grote gebeurtenissen zoals de Vietnam oorlog tussen 1966 en 1968.

Het trackrecord is zelfs nog beter in de presidentsverkiezingen. Sinds 1928, als in januari werd geplust in een verkiezingsjaar, is het jaar volgens de Bank of America 100% van de tijd met een gemiddeld S&P 500 rendement van 16,6% gestegen.

De verliezen van vrijdag hebben alle eerdere winsten in januari voor de S&P 500 gewist, met een index die ongeveer 0,2% daalde ten opzichte van de maand. De Dow Jones Industrial Average is ook rood geworden voor januari, een daling van 1%. Misschien duidt de indicator nu op een volatiel jaar.

Beleggers werden half januari overrompeld toen het coronavirus zich van China naar de VS verspreidde, wat een brede uitverkoop van risicovolle activa veroorzaakte. Nu is het aantal bevestigde gevallen van coronavirus gestegen tot 20.438 met ten minste 3.235 doden. Grote Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen hebben ook plannen aangekondigd om hun toch al beperkte service naar China op te schorten .

“Onzekerheid is nooit geweldig voor aandelen, maar als het gaat om het leven van vele, vele mensen, is het onmogelijk om te weten wat voor soort problemen deze onzekerheid uiteindelijk zal veroorzaken,” zei Matt Maley, hoofdstrateeg bij Miller Tabak, in een notitie .

De uitverkoop aan het einde van de maand kan dit jaar meer problemen opleveren. Op politiek vlak begint de beurs zich zorgen te maken dat Bernie Sanders aan kracht wint in de presidentiële pool. “Bond King” Jeffrey Gundlach bestempelde Sanders als een “schrik” en waarschuwde beleggers dat het grootste risico voor de markten in 2020 is dat de senator van Vermont “meer wordt geloofd als een echte kracht”.

“Verhoogde beleidsonzekerheid leidt meestal tot lagere aandelenwaarderingen en hogere impliciete volatiliteit in de maanden voorafgaand aan de verkiezingsdag,” zei Ben Snider, aandelenstrateeg van Goldman Sachs, in een notitie. “De brede waaier van beleidsvisies van de verschillende kandidaten en de enge reeks enquêtegegevens en voorspellingsmarktgegevens wijzen op een bijzonder onzekere omgeving dit jaar.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.