Het coronavirus heeft ervoor gezorgd, dat het maatschappelijk leven in China tot stilstand is gekomen. En dat geldt ook voor de nijverheid en de handel. Dat moet grote consequenties hebben, want China consumeert bijvoorbeeld de helft van alle metalen in deze wereld.
Hoe groot die zullen zijn laat zich maar moeilijk raden. De huidige consumptie van allerlei is het dubbele van dat ten tijde van Sars. Dat kostte het land indertijd ongeveer 1% aan economische groei. Het stilvallen van grote delen van de Chinese nijverheid heeft nu al grote consequenties voor de prijs van commodities. De prijs van commodities zoals koper, ijzererts en olie lijkt in een vrije val gekomen.
De verspreiding van het coronavirus valt gedeeltelijk samen met de vakantie rondom het Chinese Nieuwjaar. Dat verzacht de pijn enigszins. Wat gaat er gebeuren als de vakantieperiode op 10 februari ten einde loopt? Zoals de zaken er nu bijstaan, lijkt het er niet op, dat allerlei restricties opgeheven gaan worden.
Als de huidige status quo gehandhaafd blijft, zal de Chinese economie, maar ook die van de rest van de wereld zijn wonden moeten gaan likken. De huidige prijsval van commodities lijkt een voorafschaduwing van wat komen gaat, als het coronavirus niet snel getemd wordt.
Start met Automatisch Beleggen
De wereldeconomie en het bedrijfsleven worden momenteel met tal van problemen geconfronteerd: hoge inflatiecijfers, monetaire verkrapping en de oorlog in Oekraïne.
Is er een krachtmeting gaande tussen centrale banken en de markt?
Hoge schulden zijn op termijn allesbehalve een pretje. Op dit moment groeien de schulden in recordtempo. Hoe komen we ervan af, voordat onherstelbare schade is aangericht?
De schijnbaar eindeloze steun van de centrale banken en de reeks overheidsmaatregelen zorgt nu al bijna een jaar op de aandelenmarkten voor een hausse zonder weerga.