Het kerstcadeau van de Federal Reserve

“Drie renteverlagingen in 2024”, zei Fed-baas Jerome Powell tijdens de toelichting op het rentebesluit in de laatste vergadering van dit jaar. De financiële markten reageerden opgetogen. Op zoveel concreetheid hadden beleggers niet durven hopen. Bovendien bevestigt dit waar beleggers al twee maanden op voorsorteerden: 2024 wordt het jaar van de renteverlagingen. De kans dat dit ook daadwerkelijk bewaarheid gaat worden is met het kerstcadeau van de Amerikaanse centrale bank alleen maar toegenomen. Voor beleggers liggen er kansen op de obligatie- én aandelenmarkt. 

De VS maken zich op voor een zachte landing

De beleidsrente die een centrale bank periodiek vaststelt kan worden gezien als houvast voor de korte rente, voor leningen met looptijden korter dan een jaar. De prijzen van langer lopend schuldpapier wordt bepaald door vraag en aanbod en wordt daarom de marktrente genoemd. Achteraf bezien lag de piek van de marktrente in de Verenigde Staten op 19 oktober 2023. De 10-jaars rente, bijvoorbeeld, tikte toen heel even de 5,0% aan. Tot aan de Fed-vergadering van vorige week was dit niveau gedaald naar 4,2%: de markt liep vooruit op een lagere rente in 2024. Sindsdien is het percentage gedaald naar 3,9%. Een teken dat de markt op dit moment verwacht dat het volgend jaar niet bij drie verlagingen zal blijven. De rente in de VS kan omlaag, omdat de inflatie recentelijk sneller daalde dan menigeen had verwacht.

Europa heeft de inflatie niet onder controle

Hoe anders is de ontwikkeling in Europa. Een dag na de speech van Powell betrad ECB-baas Christine Lagarde het hoofdpodium van de ECB. Zij liet eveneens de beleidsrente ongemoeid, maar voegde daaraan toe dat de vergadering nog niet eens had gesproken over eventuele renteverlagingen in 2024. Dit wekt de indruk dat naar de mening van de ECB de inflatie in Europa hardnekkiger is dan die in de VS. Een reden kan zijn dat Amerika wel zelfvoorzienend is op het gebied van olie en gas en Europa niet. Ons continent is afhankelijk van de OPEC voor de prijsbepaling van energie en heeft daardoor nooit de inflatie helemaal onder controle. Op basis van de lagere economische groei, zo rond de 0%, en de afgenomen inflatie zou je verwachten dat de ECB de rente misschien nog wel eerder zou verlagen dan in de VS, waar nog wel groei is. Kennelijk durft men dat toch niet aan.

Kansen voor beleggers in obligaties én aandelen

Zowel in de VS als Europa anticipeerde de obligatiemarkt al op renteverlagingen. De in Amerika populaire TLT ETF, die belegt in staatsleningen met een looptijd van tenminste twintig jaar, is na een ongekende koersval van maar liefst 50% in de afgelopen drie jaar in korte tijd met 20% terug opgelopen. Vergelijkbare instrumenten voor de Europese markt volgen die trend. In het segment van korter lopende obligaties zien we zo’n grote beweging nog niet. Naar verwachting komt dat pas op het moment dat de renteverlagingen door de centrale banken concreet worden en dichterbij komen. Daar liggen kansen voor beleggers.

Small caps en duurzame energie als potentiële uitschieters

In de aandelenmarkt wordt volop gekeken naar markten en sectoren die bovengemiddeld rentegevoelig zijn. Denk in het algemeen aan Europese aandelen en meer specifiek aan vastgoed, small caps en duurzame energie. Het zijn misschien wel de minst populaire beleggingscategorieën van dit moment. Echter, enerzijds kan een renteverlaging juist hier al snel meer ruimte geven voor nieuwe investeringsplannen. Anderzijds kan een relatief kleine toestroom van kapitaal, bijvoorbeeld door gedeeltelijke winstnemingen in de inmiddels behoorlijk dure Amerikaanse technologiesector, al voor een relatief groot koerseffect zorgen.

Op de dag na de speech van Jerome Powell beleefde de markt al een voorproefje. Tot de grote stijgers op de aandelenbeurs behoorden Europese vastgoedontwikkelaars zoals het Duitse Vonovia en het Franse Unibail-Rodamco, Nederlandse AMX-bedrijven als Alfen, Just Eat Takeaway en Aalberts en Amerikaanse multinationals in zonne-energie zoals SolarEdge en Enphase Energy. Belangrijk voor beleggers is dat ook hier weer de spreekwoordelijke huid al verkocht werd, voordat de beer daadwerkelijk geschoten is.

Geschreven door eToro’s marktanalist Jean-Paul van Oudheusden

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.