DAX: RSI en sentiment bederven de sfeer

In de wereld van beleggen zijn er altijd signalen die wijzen op mogelijke veranderingen in de markt. Dit artikel bespreekt twee van deze signalen, de RSI en het sentiment, en hoe ze de sfeer op de DAX-markt kunnen beïnvloeden.

De Huidige Marktconditie

Bij ondergemiddelde handelsvolumes en een hoog-laag bereik van slechts ongeveer 100 punten, heeft de DAX zich onlangs rond het niveau van 16.700 punten gestabiliseerd. Maar de rustige sfeer zou vandaag kunnen eindigen. In de VS was er na een nieuw record (Nasdaq-100) of een nieuw jaarlijks hoogtepunt (S&P 500), een scherpe “omkering”.

DAX-Easy: automatisch winst maken met de Duitse beurs. Geen kennis, ervaring of kosten nodig. Rendement: 27% in twee maanden. Vraag nu onze gratis brochure aan en ervaar zelf hoe makkelijk beleggen kan zijn met DAX-Easy.

De Rol van RSI

Hierdoor zou het recent veel besproken onderwerp van de “oververhitte RSI” vlak voor Kerstmis weer op de agenda kunnen komen – mogelijk zelfs doorslaggevend worden. De RSI (Relative Strength Index) is een technische indicator die de snelheid en verandering van prijsbewegingen meet. Een hoge RSI kan wijzen op een overbought marktconditie, wat betekent dat de prijzen mogelijk te hoog zijn en een correctie kunnen ondergaan.

Het Sentiment op de Markt

De euforische stemming op de beurs past hier ook bij. Het nieuwe jaarlijkse hoogtepunt van de S&P 500 en het nieuwe all-time high van de Nasdaq-100 hebben de Amerikaanse particuliere beleggers doen juichen. Volgens de huidige sentimentenquête van de American Association of Individual Investors (AAII) is het percentage stieren op een jaarlijks hoogtepunt, terwijl het percentage beren op een laag niveau blijft. De hoge stier-beer verschil duidt nog steeds op een zekere zorgeloosheid onder beleggers.

Conclusie

Hoewel de huidige marktcondities positief lijken, suggereren de hoge RSI en het hoge stier-beer verschil dat de markt oververhit kan zijn. Dit kan leiden tot een marktcorrectie. Beleggers moeten dus waakzaam blijven en hun investeringen zorgvuldig beheren. Het is belangrijk om te onthouden dat markttrends kunnen veranderen en dat het altijd verstandig is om gediversifieerd te blijven en een langetermijnstrategie te volgen.

Bron: HSBC

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.