S&P 500: Te snel, te sterk gestegen

De S&P 500, een belangrijke Amerikaanse aandelenindex, heeft onlangs een sterke stijging doorgemaakt. Maar is deze groei te snel en te sterk geweest? Laten we eens kijken.

Nieuwe Hoogtepunten De Nasdaq-100® bereikte onlangs een nieuw recordhoogte van 16.861 punten. De S&P 500® bereikte een nieuw jaarlijks hoogtepunt van 4.778 punten. Deze rally is indrukwekkend, vooral gezien de stijging van 675 punten sinds eind oktober.

Overgekochte Markt Deze snelle groei heeft echter geleid tot een overgekochte markt, zoals aangegeven door de Relative Strength Index (RSI). De RSI-waarde is zelfs gestegen tot 82, wat extreem hoog is. Dit is slechts drie keer eerder gebeurd in deze eeuw: in maart 2017, aan het begin van 2018 en in september 2020. In alle gevallen volgde er een correctie of consolidatie.

DAX-Easy: automatisch winst maken met de Duitse beurs. Geen kennis, ervaring of kosten nodig. Rendement: 27% in twee maanden. Vraag nu onze gratis brochure aan en ervaar zelf hoe makkelijk beleggen kan zijn met DAX-Easy.

Mogelijke Correctie Bijna de helft (46%) van de S&P 500®-aandelen had onlangs een RSI-waarde van meer dan 70. Bij bijna 19% van de aandelen was de RSI zelfs hoger dan 80. Deze hoge percentages kunnen erop wijzen dat de markt oververhit is en dat er een correctie of consolidatie kan komen.

Conclusie Hoewel de S&P 500® een sterke groei heeft doorgemaakt, wijzen de hoge RSI-waarden erop dat de markt mogelijk overgekocht is. Beleggers moeten voorzichtig zijn en rekening houden met de mogelijkheid van een toekomstige correctie of consolidatie.

Bron: HSBC

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.