Het was feest op de financiële markten in de maand april. Beleggers keken al vooruit naar de periode van herstel na het einde van de coronacrisis.
Daarnaast lieten centrale banken zich nadrukkelijk gelden met het verstekken van massieve liquiditeit.
Europa was, zoals zo vaak, een achterblijver. Ook nu wreekt zich het gegeven dat Europa geen eenheid is met een gemeenschappelijk financieel systeem en een vorm van eurobonds.
Sterker nog, beleidsmakers gaan in deze dagen van zware crisis rollebollend over straat in plaats van een coherent antwoord op de crisis te formuleren.
Ook de daadkracht van de ECB stelt teleur. Het is veel woorden, maar weinig daden. De belofte om voor Euro 1 miljard effecten te gaan opkopen, maakt amper indruk. Financiële markten gingen uit van tenminste Euro 500 miljard meer.
Ook de kredietverstrekking door banken schiet tekort. Die blijft ver achter bij die in de VS en China. Ook in dit opzicht faalt de ECB. Zoals de zaken er nu voor staan, kan de euro wel eens een van de grote verliezers van de huidige crisis worden.
Start met Automatisch Beleggen
De coronaviruspandemie heeft de wereldwijde markten op hun kop gezet en in een poging om de economische schade te beperken, hebben er ten minste 58 renteverlagingen door centrale banken plaatsgevonden...
Op 5 augustus tikte de prijs van goud het recordniveau aan van $ 2041 per troy ounce. Nooit eerder was de prijs van goud zo hoog. Inmiddels is de prijs weer onder $ 2.000 gezakt, maar velen denken dat...
Met nog een paar dagen halen de Amerikaanse verkiezingen momenteel wereldwijd de krantenkoppen.
En weer gaan centrale banken de rente verlagen. Ditmaal om de effecten van het coronavirus in te dammen. Maar heeft het eigenlijk wel zin ?