De lessen van de pandemie

Een van de lessen van deze pandemie is waarschijnlijk dat de digitale wereld beter bestand is tegen dit soort schokken dan de reële wereld. De winnaars zijn bedrijven die gebruikersvriendelijke digitale producten in the Cloud aanbieden.

Voorbeelden voor de consument zijn online gaming, video conferencing, online learning en telemedecine om maar eens wat te noemen. Veel van deze digitale producten zijn ook nog eens goedkoper dan reële concurrenten.

De zakenwereld heeft gemerkt dat video conferencing en digitale samenwerking heel goed uitpakken en kostenbesparend werken. Zakelijke reizen en kantoorruimte lijken hun beste tijd gehad te hebben.

Software bedrijven die producten aanbieden die gemakkelijk te gebruiken zijn, die niet om fysieke interactie vragen en met een click te betalen zijn, lijken op termijn als winnaar uit de pandemie te komen. Denk bijvoorbeeld aan Zoom Video Communications of Smartsheet. Dat betekent ook dat de traditionele cloudproviders hier garen van blijven spinnen.

De pandemie heeft ook geleerd dat softwarebedrijven met een digitale supply chain geen last hebben gehad. Het voordeel van digitaal is dat mensen niet meer fysiek hoeven samenwerken. Dat stelt bedrijven in staat overal ter wereld mensen te rekruteren en flexibele werktijden aan te bieden.

Cor Wijtvliet

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.