Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

De post-corona wereld

Nu de pandemie enigszins tot staan is gebracht, begint menigeen weer vooruit te kijken. Hoe zal de post-coronawereld eruit zien?

Het zal in ieder geval een wereld zijn, waar overheden tot hun nek in de schulden zitten. Dat is logisch gelet op de inspanningen om de economie niet in de afgrond te storten.

Het zal ook een wereld zijn van hogere belastingen. Traditionele belastingontduikers als grote bedrijven en vermogende particulieren kunnen wel eens harder aangepakt worden. Die schuldenlast moet afbetaald.

Het is ook een wereld van minder globalisering. De pandemie heeft geleerd hoe kwetsbaar we zijn met die wereld omspannende supply chains.

Kosten voor bedrijven worden daarom hoger. Alles bijeen genomen zal er geen fel economisch herstel komen. De economie moddert een beetje voort zoals in de jaren na de vorige crisis.

Veel zal waarschijnlijk afhangen van de slagkracht van centrale banken. Die zullen hun balansen nog verder moeten opblazen om de rente laag te houden voor landen met torenhoge schulden en om de groei een beetje aan te jagen. De schuldenlast moet immers draagbaar blijven.

De rol van centrale banken zal dus eerder veel groter dan kleiner worden. Van een ‘normalisering’ zal geen sprake meer kunnen zijn.

 

Cor Wijtvliet

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *