En u denkt dat de oil majors het moeilijk hebben? Misschien, maar wat dacht u van de financiële industrie?
Banken en asset managers staan onder toenemende druk om de CO2 uitstoot van hun portfolio’s te berekenen en vervolgens te verminderen. Dat is een enorme opgave en kan variëren van een lening aan een mkb-bedrijf tot wereldwijde aandelenbelangen. Het hoeft weinig toelichting dat het opbouwen van portfolio’s op basis van CO2-emissies zulke portfolio’s een heel andere opbouw gaan geven.
Tot dusverre hebben beleggers/investeerders vooral gekeken naar de klimaatrisico’s van de beleggingen voor de eigen winstcijfers. Nu moet de sector in kaart gaan brengen in hoeverre hun ‘financed emissions’ bijdragen aan klimaatverandering.
Dat betekent bijvoorbeeld dat er een analyse gemaakt moet worden van elke afzonderlijke asset class, waarbij je ook nog het belang in elk afzonderlijk bedrijf in ogenschouw moet nemen! Begin er maar aan, zeker als je beseft dat het leeuwdeel van de bedrijven in de portfolio van financiële instellingen amper benul hebben van de eigen uitstoot.
Mocht de sector er al in slagen de juiste data over financed emissions boven tafel te krijgen, dan moet er nog consensus gevonden over ambitieuze doelen en hoe ze te bereiken. Er is nog veel werk aan de winkel.
Start met Automatisch Beleggen
Buitenlandse beleggers liepen er tegen te hoop. Ze hadden er een hekel aan, dat de Japanse corporates maar op hun geld bleven zitten in plaats van het terug te geven aan de belegger.
Buitenlandse investeerders ontvluchten de Turkse obligatiemarkt in lokale valuta, wat de economische problemen van Turkije verergert.
Het coronavirus heeft ervoor gezorgd, dat het maatschappelijk leven in China tot stilstand is gekomen.
De Europese elektriciteitsmarkt blijft in beroering, maar de recordprijzen houden niet alleen de consument in spanning.