Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

ESG-beleggen vraagt om meer degelijkheid en transparantie

Het blijft toch een moeizaam verhaal, dat ESG-beleggen. Vier van de Vijf ESG indices afgeleid van de MSCI All Country World index deden het in 2021 beter dan de moeder index. Over een periode van 3 en 5 jaar deden ze het allemaal beter dan de MSCI ACWI.

De outperformance was vooral te danken aan het hogere gewicht van de halfgeleiders in de indices en het lagere gewicht van van luchtvaart, defensie en ruimtevaart.

De vijf indices werden in het bijzonder geholpen door de selectie van Microsoft. Dit aandeel deed het in 2021 heel goed dankzij zijn Cloud business. Maar wat heeft dat eigenlijk te maken met zijn ESG-credentials?

De MSCI ESG indices selecteren bedrijven met een hogere ESG rating dan hun peers. Ze sluiten geen sectoren uit. Dat vraagt er wel om om zeker op de korte termijn kritisch te zijn. Is het succes puur en alleen ESG-selectie of spelen er ook nog andere factoren? In 2021 pakte een onderweging in luchtvaart positief uit voor de indices, maar geldt dat ook voor het komende jaar?

Een verdere verfijning in categorisering kan misschien ook helpen. Is een fossiele ‘ESG leider’ het bedrijf met de grootste renewable poot of het bedrijf met de beste governance of het bedrijf dat de beste weging maakt van de eigen milieutechnische risico’s?

Het is kortom tijd dat de ESG-business meer openheid verschaft, meer informatie en beter zijn huiswerk doet. De tools zijn voorhanden, nu nog de wil en de overtuiging.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *