Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Vijf cryptoassets met innovatieve toepassingen

We zijn inmiddels allemaal bekend met Bitcoin, Ether en Dogecoin, maar hoe zit het met de minder bekende tokens? In het bijgevoegde artikel bespreekt eToro vijf minder bekende cryptoassets en de innovatieve toepassingen die zij bieden.

1. Chainlink (LINK)
Chainlink of LINK is een technologie die de kloof tussen de niet-crypto en crypto ecosystemen overbrugt.
Een van de grote innovaties van blockchain-technologie in de afgelopen jaren is de creatie van slimme contracten. Slimme contracten leggen overeenkomsten vast en documenteren de rechten die volgen uit deze overeenkomst op de blockchain. Door decentralisatie hebben deze slimme contracten een hoge mate van veiligheid en betrouwbaarheid.

Bij slimme contracten die informatie of gegevens bevatten die niet op de blockchain staan, ontstaat echter een probleem. Om de kloof te overbruggen tussen informatie die wel en informatie die niet op de blockchain staat, wordt gebruik gemaakt van ‘orakels’, technologie die het mogelijk maakt dat informatie van buiten de blockchain geïntegreerd kan worden in een slim contract.

De kwetsbaarheid van dit systeem is dat gecentraliseerde orakels door hun opzet meer vatbaar zijn voor misbruik of aanvallen. LINK is een gedecentraliseerde orakeltechnologie die misbruik voorkomt. Dit wordt gedaan door de vereiste informatie van punt A naar punt B te verzenden met behulp van een groot aantal nodes in het LINK-netwerk. Als bijvoorbeeld acht nodes dezelfde informatie afleveren, maar twee nodes leveren verschillende informatie aan punt B, dan weet de ontvanger dat die nodes defect of gecompromitteerd zijn.
LINK is gebaseerd op Ethereum en is sinds 2014 in ontwikkeling. De huidige marktkapitalisatie bedraagt 12,95 miljard dollar.1

2. AAVE
AAVE is een gedecentraliseerd leensysteem dat gebruikers de mogelijkheid biedt om te lenen, uit te lenen en rente te ontvangen op een reeks cryptoassets. AAVE werd opgericht in 2017 en er zijn ongeveer een miljard AAVE-tokens in omloop.

De technologie achter deze token maakt het mogelijk om zogenoemde ‘leenpools’ te creëren waarin gebruikers zeventien verschillende cryptoassets kunnen lenen of uitlenen, waaronder MANA die ook in deze lijst staat. Om het systeem te gebruiken dienen deelnemers er onderpand in te plaatsen, net zoals bij andere cryptoleenfaciliteiten.
Gebruikers hoeven echter geen onderpand te plaatsen in hetzelfde token als waartoe ze toegang willen. Ze kunnen bijvoorbeeld onderpand plaatsen in ETH en vervolgens toegang krijgen tot een leenpool van MANA.

Wat AAVE innovatief maakt, is de gedecentraliseerde besluitvorming over kredietverlening. Traditionele financiële klanten lijden onder het feit dat ze overgeleverd zijn aan de besluitvorming van derden als het op kredietverlening aankomt. AAVE haalt de tussenpersoon uit het besluitvormingsproces door gebruik te maken van slimme contracten die op een blockchain zijn geplaatst.
AAVE verschilt daarnaast van andere cryptokredietverstrekkers omdat het middelen bundelt en het risico spreidt over alle gebruikers, in plaats van kredietverstrekkers en kredietnemers te matchen in een ‘peer-to-peer’ proces. De tokens hebben op dit moment een marktkapitalisatie van 4,56 miljard dollar.

3. Decentraland (MANA)
Decentraland of MANA is mogelijk de meest ongewone cryptoasset in deze lijst, omdat het claimt de eerste virtuele wereld te zijn die ‘eigendom is van de gebruikers’. De makers noemen het ook de allereerste volledig gedecentraliseerde wereld.

Het basisconcept erachter is een virtuele wereld die mensen kunnen verkennen en waarin ze zelf items kunnen creëren. Gebruikers spelen in deze virtuele wereld spellen met elkaar, hebben de mogelijkheid om onroerend goed te kopen en communiceren met anderen in de wereld.

Al deze activiteit wordt ondersteund door de uitwisseling van MANA. Met MANA kan onroerend goed of land in de virtuele wereld worden gekocht. Het eigendom van dit land wordt vervolgens gegarandeerd als een niet-fungibele token (NFT).

MANA-eigenaars kunnen stemmen over beleidsupdates, veilingen van land en subsidies voor ontwikkeling. Ook kunnen gebruikers aspecten van de wereld bouwen, ontwerpen en ontwikkelen via een marktplaats.

Ook dit token is gebouwd op ethereum. De huidige marktkapitalisatie bedraagt ongeveer 1,29 miljard dollar.

4. Polygon (MATIC)
Polygon of MATIC noemt zichzelf ‘het internet van blockchains’. Het is een technologie ontworpen om ethereum-gebaseerde blockchain netwerken met elkaar te verbinden.
Polygon was in eerste instantie gebaseerd op het Matic-netwerk om transacties te verwerken buiten de belangrijkste ethereum-chain, maar is sindsdien geëvolueerd tot het Polygon-platform dat is ontworpen om crypto-ontwikkelaars de mogelijkheid te bieden om interoperabele blockchains te lanceren.

Polygon speelt in op een van de grootste problemen rond ethereum-gebaseerde netwerken: congestie. ethereum-gebaseerde blockchains kunnen traag zijn in het verwerken van transacties en dit verhoogt de bijbehorende kosten voor de afhandeling ervan.

Ook creëert het toenemende aantal verschillende blockchains het probleem dat niet elke chain direct met elkaar in verbinding staat.

De cryptoasset heeft een vaste voorraad van 10 miljard tokens. Het is in februari 2021 ge-rebrand van Matic naar Polygon en heeft een huidige marktkapitalisatie van 7,58 miljard dollar.4

5. Uniswap (UNI)
Tot slot Uniswap of UNI. Op de laatste plaats in deze lijst maar met een marktkapitalisatie van 12,41 miljard dollar5 verre van een onderdeurtje.
Bij het uitleggen van UNI staat één woord centraal: liquiditeit. UNI is een gedecentraliseerde financiële (DeFi) beurs (DEX) die gebruikers in staat stelt elk soort ERC20 token uit te wisselen op het platform.

Liquiditeit is een groot probleem in DeFi – zonder een centraliserende autoriteit kan het uitwisselen van DeFi tokens moeilijk zijn omdat vraag en aanbod niet altijd goed op elkaar zijn afgestemd. Uniswap lost dit op door elke token verhandelbaar te maken met elke andere token. De cryptoasset UNI werd gecreëerd om te helpen bij het bestuur van het platform.
Swaps worden bestuurd door slimme contracten op het platform. Dit heeft als voordeel dat er geen tussenpersoon meer nodig is en dat er minder kosten verbonden zijn aan het verwerken van transacties. Met elk ERC20 token dat verhandeld mag worden op het platform, worden aparte liquiditeitspools gecreëerd om de uitwisseling te vergemakkelijken.
Uniswap is gecreëerd met het ‘publieke goed’ als uitgangspunt. Dit betekent dat het om te functioneren niet afhankelijk is van transactiekosten en dus gezien wordt als een soort openbare dienst aan mensen die verschillende soorten tokens willen uitwisselen.

Bonus crypto: Basic Attention Token (BAT)
BAT werd gecreëerd door de ontwikkelaars achter Mozilla Firefox om gebruikers te belonen voor het bekijken van advertenties en hiermee een einde te maken aan wat volgens hen een oneerlijke relatie is tussen adverteerder en ontvanger. BAT beloont gebruikers op basis van de tijd die ze besteden aan het bekijken van advertenties in de Brave-browser.
Op het moment van schrijven bedraagt de marktkapitalisatie ruim 990 miljoen dollar6 en telt het token meer dan 30 miljoen gebruikers.

Auteur:Simon Peters, cryptoasset analist bij eToro.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *