Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Voorzichtig aan met thematische etf’s

Soms lees je iets voor de zekerheid tweemaal. Volgens BlackRock voelen sommige beleggers zelfs een emotionele binding met thematische etf’s/fondsen. Dat maakt dat ze niet zomaar uit deze etf’s stappen en zodoende profiteren van de lange termijntrends van deze etf’s.

Het lijkt logisch dat beleggen in thematische ETF’s op de langere termijn zeer renderend is. Onderzoek van Morningstar haalt deze veronderstelling onderuit. Het onderzoek leert onder meer dat thematische fondsen/etf’s het doorgaans niet heel lang volhouden.

Ook valt op dat rendement voor de thematische belegger allesbehalve zeker is. In de periode 1999 – 2002 werden talloze internet gerelateerde fondsen in de markt gezet. Van de getelde 50 overleefden slechts 5 de dotcomcrash.

Succesvol beleggen in thema’s heeft alles te maken met timing. Thema’s/megatrends hebben geen eeuwig leven, maar er moet weer wel sprake zijn van een diep ingrijpen in de bestaande orde.

Thema’s kennen ook zoiets als een natuurlijke cyclus: het idee – beleggers omarmen het idee – het thema wordt volwassen en gaat min of meer op in het brede gemiddelde. Beleggers die op tijd instappen, profiteren van de trend. Beleggers die in de volwassenfase instappen, lopen het gevaar hun neus te stoten en te blijven zitten met een weinig renderend fonds.

Het advies moet luiden: wordt niet te verliefd op een thema of megatrend, maar doe je huiswerk goed. Eenmaal is de magie van de megatrend uitgewerkt.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *