Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Hoe El Salvador de Bitcoin transformatie ondergaat

Vorige maand hebben we nog een artikel gepubliceerd over het nieuwe betaalmiddel van El Salvador. De Bitcoin transformatie van El Salvador is al een paar weken op volle gang, op veel plekken is het mogelijk om met Bitcoin te betalen. De 40 jaar jonge president van El Salvador, Nayib Bukele tweet er vol op los omtrent zijn Bitcoin promotie.  Toch is het niet zonder slag of stoot gegaan, Chivo, de digitale wallet van het land kende al snel een storing waardoor betaling toch weer even niet mogelijk waren. Ook hebben enkele protesten plaatsgevonden, zoals bij elke grote verandering. Dit neemt niet weg dat president Bukele nog steed zeer geliefd is onder het merendeel van de bevolking. 

Protesten

Het is een grove misconceptie dat deze protesten enkel worden gehouden uit sentiment tegen Bitcoin of ander cryptocurrencies. Zoals wel vaker het geval in Latijns-Amerika worden grote beslissingen genomen zonder democratisch proces. Veel van de protestanten zijn niet per se tegen het legaliseren van Bitcoin en een aantal van de protestan is zelf ook in het bezit van cryptovaluta. Wel zijn ze boos dat een dusdanig beslissing is genomen zonder instemming van het volk.

Naast de lak aan democratie binnen het land stammen de protesten ook uit het gebrek aan kennis en inzicht van veel van de uitvoerende functionarissen omtrent de Bitcoin legislatie. Tevens heeft ook het merendeel van de bevolking van El Salvador weinig kennis noch interesse in cryptocurrency. Het land heeft veel andere problemen en momenteel lijkt het hele circus zich enkel op dit beleid te focussen. 

Bitcoin Beach

Sinds de geruchten begonnen dat Bitcoin een wettig betaalmiddel zou worden is El Salvador vol gaan stromen met expats. Veelal hebben deze zich gevestigd in El Zonte, beter bekend als Bitcoin Beach. Door (anonieme) investeringen en het grootschalige gebruik van Bitcoin in het dagelijks leven heeft de regio een enorme economische boost gekregen. 

Al sinds 2019 wordt in El Zonte Bitcoin gebruikt als experiment voor de rest van het land. Het succes van Bitcoin Beach is echter geen garantie dat het in de rest van het land ook zo zal gaan. De grote investeringen die vaak anoniem waren zullen landelijk per capita nooit in de buurt komen van het experiment aan de Salvadoraanse kust. Echter is het aannemelijk dat ook zonder deze grote investeringen Bitcoin Beach geen flop was geweest. 

Gedecentraliseerde onafhankelijkheid

De meest luide stemmen tegen de ontwikkelingen in El Salvador zijn allemaal gecentraliseerd instanties. Het IMF, de overheid van de Verenigde Staten en centrale banken om maar een goed beeld te geven. 

De Verenigde Staten verliest door de invoering van Bitcoin veel politieke en economische macht in een land binnen hun invloedssfeer. De economie van El Salvador was voorheen alleen gebaseerd op de Amerikaanse Dollar. Dit zal natuurlijk de meest invloedrijke valuta blijven in de nabije toekomst, het is echter niet meer de enige.

Het IMF waarschuwt vooral voor stabiliteits problemen die Bitcoin met zich meebrengen. Hiernaast zou een land internationale wettelijke restricties moeten schuwen bij zo een drastische wetsverandering. Dit zijn goede argumenten, Bitcoin staat niet bekend om haar stabiliteit en in veel landen zijn cryptocurrencies nog een taboe. Wel lijkt de globale trend steeds positiever te staan tegenover de adoptie van cryptos in de economie.

Vergeet ook niet de hyperinflatie die recentelijk plaatsgevonden heeft in Argentinië en vooral Venezuela. Dit zijn beide landen die cultureel en politiek dichtbij El Salvador staan.  De wisselkoers van de Venezolaanse Bolívar ten opzichte van de Euro is letterlijk gedaald tot een punt dat hij niet meer zichtbaar is op de grafiek.

Het dagelijks leven in El Salvador

In het dagelijks leven zal echter niet gek veel veranderen voor de doorsnee El Salvadoraan. Zoals eerder gezegd, ze hebben wel belangrijkere zaken aan hun hoofd. Armoede, corruptie, de slechte gezondheidszorg en klimaatverandering om maar wat op te noemen. Een groot deel van de bevolking is echter wel nieuwsgierig naar de mogelijkheden, vooral de jongeren.

Het grootste voordeel voor de bevolking is de mogelijkheid om kosteloos internationale boekingen te maken. Het kost onwijs veel geld om digitaal forex geld over te maken in El Salvador, uitgaande van de koopkracht van veel mensen. Het is nu mogelijk om de veelverdienende tussenpersoon af te snijden. Ook werkt binnen veel families minimaal een persoon in het buitenland, een ander Latijns-Amerikaans land of de Verenigde Staten doorgaans. Het geld wat vanaf daar terug naar El Salvador gestuurd wordt kan nu ook een stuk voordeliger.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *