Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Het nieuwe betaalmiddel van El Salvador

Je hebt het misschien wel eens voorbij horen komen, Bitcoin is sinds kort een wettig betaalmiddel in het Midden-Amerikaanse El Salvador. El Salvador is een kleinere en minder bekende staat in Latijn Amerika met logischerwijs weinig economische macht. Wordt het legaliseren van betaling met Bitcoin een revolutionaire manier om de economie in El Salvador een boost te geven of juist het begin van een financiële ondergang? Op dit moment is dat nog onmogelijk om te zeggen, wel kunnen de indicatoren overwogen worden.

Kritiekpunten

De Verenigde Staten, waarvan El Salvador nog steeds tamelijk afhankelijk is heeft al kritiek uitgesproken. Hiernaast ook het IMF, bijvoorbeeld in een officiële blogpost van 26 juli . Onstabiliteit in prijzen, financiële integriteit en milieu problemen zijn een aantal van hun primaire argumenten. Echter kan je twijfelen over de onafhankelijk van beide partijen omtrent de evenementen die plaatsvinden in El Salvador.

Het meest gehoorde tegenargument is het gevaar van corruptie, helemaal in wat een land is wat niet onbekend staat om corruptie. In Nederland zijn cryptocurrencies vaak bestempeld als witwasmachines voor criminelen. El Salvador een land wat gevoelig is voor corruptie, hierdoor is het van groot belang dat regulaties omtrent transacties nauw gecontroleerd worden. Makkelijker gezegd dan gedaan in een land met economische problemen.

Mogelijkheden

Het besluit om Bitcoin een wettig betaalmiddel te maken is niet uit de lucht komen vallen. El Salvador is lang bezig geweest om dit besluit te maken en door te voeren. Bank of America heeft steun betuigt door redenen te geven waardoor El Salvador voordeel kan halen uit de legalisering.

  • Veel Salvadoranen werken in het buitenland en sturen geld terug naar hun familie in El Salvador. Bitcoin kan zorgen voor lagere transactie kosten, het kan transacties echter ook lastiger maken afhankelijk van het land vanuit waar het geld verstuurt wordt.
  • Het merendeel van Salvadoranen heeft geen bank account, laat staan een digitaal bank account. Bitcoin zal dit proces versnellen en de monetaire situatie in het land democratiseren.
  • Als Bitcoin en andere cryptocurrencies op meerdere plekken hetzelfde pad gaan bewandelen zorgt dit voor veel nieuwe economische mogelijkheden.
  • Bitcoin savvy ondernemers kunnen op deze manier gelokt worden naar El Salvador voor directe investeringen.

Dit is slechts het topje van ijsberg wanneer het aankomt op voor- en nadelen en het is op dit moment niet te bepalen of El Salvador de juiste beslissing heeft genomen. Wel is het een uitermate interessante ontwikkeling waar met gretige ogen over de hele wereld naar gekeken wordt.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *