Tech-crash in China – dit moeten beleggers nu weten

De Chinese aandelenmarkt is onlangs ingestort – vooral de tech-industrie rond Alibaba, Baidu en Tencent. De reden is toenemende staatsinterventie. De crash van de Chinese techreuzen dreigt een mondiaal probleem te worden. Hoe kunt u zich bewapenen ?

Kan een voedselbezorgbedrijf een beurscrash veroorzaken? Blijkbaar in China. Want daar schoot de prijs van de toonaangevende bezorgdienst Meituan dinsdag met 18 procent omhoog – en verscheurde daarmee de rest van de Chinese aandelenmarkt. De CSI 300 Index, die de 300 grootste aandelen op de Chinese beurzen omvat, daalde met vier procent.

Veel erger is echter dat dit niet de eerste crash is. De Chinese beurs in het algemeen en de technologie-industrie in het bijzonder hebben al maanden te maken met een salami-crash, dat wil zeggen een gestage, langzame crash. Maar nu gaan de zaken plotseling snel achteruit en dit stuurt schokgolven door de financiële markten over de hele wereld.

Beleggingsexperts raden beleggers daarom aan voorzichtig te zijn met Chinese aandelen en alternatieven aan te bevelen. Maar er is ook een groeiende angst dat de toekomst van westerse techbedrijven vergelijkbaar is met die van hun Chinese concurrenten.

Niet alleen Meituan crashte dinsdag, ook aandelen in online retailer Alibaba , zoekmachine-operator Baidu, Uber-rivaal DiDi en muziekstreamingdienst Tencent Music (TME) daalden met meer dan tien procent.

Sinds februari hebben Chinese technologieaandelen al ongeveer 40 procent van hun waarde verloren, zoals blijkt uit de Nasdaq OMX China Technology Index, die technologiebedrijven in China en Hong Kong omvat. En de valutamarkt reageerde dinsdag, de Chinese yuan daalde fors en ook de rendementen op Chinese staatsobligaties stegen.

Dit suggereert dat buitenlandse investeerders hun kapitaal terugtrekken. En inderdaad: in ruil daarvoor stegen de Japanse yen en de dollar – investeerders vluchten blijkbaar uit China naar de zogenaamd veilige havens. De ineenstorting van de Chinese techreuzen dreigt stilaan een mondiaal probleem te worden.

Dit alles is uiteindelijk te danken aan de acties van het Chinese regime. Omdat de reden voor de recente crash van Meituan-aandelen een overheidsregulering in Peking was. Volgens deze regels moeten voedselleveranciers hun werknemers minimaal het minimumloon betalen .

Dat alleen zou nauwelijks genoeg zijn geweest om zo’n crash te veroorzaken. Maar dit was pas de laatste in een reeks van overheidsmaatregelen tegen de bloeiende technologiebedrijven.

De eerste spectaculaire ingreep vond plaats in november vorig jaar, toen Peking de beursgang van Alibaba-dochter Ant Financial verhinderde en vervolgens opdracht gaf tot een fundamentele herstructurering van het moederbedrijf. Het aandeel crashte.

Velen vrezen ook dat dat niet alles was. “De grootste zorg is nu of de regelgevers nog meer plannen hebben en hun interventie uitbreiden naar andere industrieën”, zegt Daniel So, investeringsstrateeg bij CMB International Securities.

Het probleem is dat niemand daar antwoord op kan geven, omdat niemand weet wat er werkelijk achter de acties van de Chinese autoriteiten zit. Een theorie is dat Peking de macht van deze grote bedrijven wil breken en duidelijk wil maken dat alleen het regime het voor het zeggen heeft en niemand anders.

De andere theorie is dat de overheid zich bezighoudt met echte consumentenbescherming . Want de meeste techbedrijven hebben praktisch een monopoliepositie, met alle nadelen voor de consument. “Het is duidelijk dat absolute macht in de handen van een paar tech-giganten niet goed kan zijn voor de samenleving”, zegt Martin Lau, fondsmanager bij FSSA Investment Managers.

Hij is van mening dat regelgevers zich vooral bezighouden met het bevorderen van eerlijke concurrentie. De maatregelen hebben er al toe geleid dat de bestaande internetreuzen fors investeren in nieuwe bedrijven en nieuwe technologieën. “Dit stimuleert innovatie in de industrie.”

In het begin is dit natuurlijk een last voor het bedrijf, maar Lau is ervan overtuigd dat dit op de lange termijn zijn vruchten zal afwerpen. “Zelfs als dit de bedrijfskosten op korte termijn kan opdrijven en de marges onder druk kan zetten, verwachten we dat bedrijven op de lange termijn duurzamer zullen groeien, terwijl het politieke risico afneemt.”

In dit opzicht zou het voor beleggers nu interessant kunnen zijn om op de Chinese technologiebedrijven te vertrouwen, hun aandelen goedkoop op te halen en te wachten op de volgende opleving.

Bank of America’s Ajay Kapur waarschuwt hiervoor. Omdat hij gelooft dat regelgevende interventies niet snel zullen eindigen. Hij verwacht eerder dat de rendementen voor deze bedrijven langdurig zullen lijden, en hij noemt een concreet alternatief: “We blijven optimistisch over aandelen met een voorkeur voor groeiaandelen, maar raden beleggers aan om over te stappen naar de groei- en technologiesectoren in Australië , Japan, India en de ASEAN-landen opnieuw toewijzen.”

Want ook in de rest van de regio Azië-Pacific zijn er tal van bedrijven uit deze bloeiende sectoren. De marktwaarde van de overeenkomstige Chinese bedrijven in de respectievelijke sectoren ligt momenteel nog ver vooruit. Maar met elke dag dat de crash voortduurt, wordt het verschil kleiner.

De vraag is echter hoe lang deze markten het instortingsgevaar kunnen ontwijken dat China nu voor de hele wereld stelt. En er zijn ook stemmen die vrezen voor een soortgelijke regelgevingsprocedure als in China tegen internetreuzen elders , vooral in de VS.

Want ook Amazon , Facebook , Google & Co. hebben een monopolie-achtige positie. “Er komt zeker meer regelgeving”, vreest Mark Hawtin, technologie-expert bij investeringsmaatschappij GAM. “En het zou hier hoogstwaarschijnlijk Amazon kunnen raken.”

Zijn aandeel vertoont echter geen sporen van dergelijke gevaren. Het staat momenteel rond de $ 3.140 – slechts $ 10 onder het hoogste punt ooit. Maar wat hoog vliegt, kan ook laag vallen. Het Chinese voorbeeld laat dat zien.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.