Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Geen “Lehman Moment” in China

Het debacle over de duizelingwekkende vastgoedgigant China Evergrande zorgt voor onzekerheid op de markten over de hele wereld. Een bankencrisis moet worden voorkomen. De economie zal echter duidelijk de gevolgen voelen.

De financiële markten begonnen zenuwachtig aan de nieuwe week. De onrust rond de duizelingwekkende vastgoedgigant China Evergrande houdt haar in spanning. Donderdag zijn rentebetalingen verschuldigd op obligaties die Evergrande zich waarschijnlijk niet kan veroorloven. De dreigende wanbetaling zorgde gisteren aan het begin van de week voor een schokgolf op de wereldwijde financiële markten.

Het grootste nadeel op het vasteland van China en Japan waren de beurzen in Hong Kong en Sydney, die respectievelijk 3,3 en 2,1% daalden. De verkoopgolf sloeg vervolgens over naar Europa en de VS, en ook de grondstoffenmarkten waren dieprood.

De gebeurtenissen rond Evergrande roepen herinneringen op aan het uitbreken van eerdere crises. De meest prangende vraag op dit moment is of er door het debacle een wereldwijde besmettingsdreiging bestaat . Deskundigen spreken daarom van een naderend “Lehman Moment”, verwijzend naar de ineenstorting van Lehman Brothers in september 2008.

Overaanbod kan de crisis verder verergeren
De zorgen zijn niet onterecht. Het op een na grootste onroerendgoedbedrijf in China heeft verplichtingen op zijn balans van ter waarde van $ 300 miljard. Volgens de analisten van Société Générale hebben ze de eerste rente- en factuurbetalingen al opgeschort. Het in gebreke blijven van de obligaties is daarom gewoon een volgende stap – en wordt nu al stevig verwacht, zoals de prijs van de dollarobligaties met vervaldatum in 2025 aangeeft, die onder de 30 cent is gedaald.

Evergrande heeft dus het potentieel om grote omwentelingen teweeg te brengen, aangezien de kredietverlenende banken en in het bijzonder de kredietverlenende banken samen met de contractuele partners in de afgrond worden gesleept. Hoogwaardige vastgoedontwikkelaars in China zijn al besmet, wat te zien is aan de stijgende kredietrisicopremies.

De crisis zou kunnen worden verergerd door het feit dat er een enorm overaanbod is op de vastgoedmarkt en dat de prijzen op geen enkele manier de werkelijke waarde weerspiegelen. Afschrijvingen zouden vergif zijn voor de balansen van vastgoedbedrijven en banken.

Toch is het moeilijk voor te stellen dat het faillissement van Evergrande wanordelijk zou uitpakken. De centrale regering in Peking heeft bewust de oververhitte vastgoedmarkt afgekoeld om de speculatieve excessen een halt toe te roepen en een einde te maken aan de schuldenbonanza. Het zal de regering duidelijk zijn geweest dat een dergelijk proces niet pijnloos zou zijn. Daarom zal zij ook een plan hebben hoe om te gaan met het faillissement van een of meer vastgoedontwikkelaars of het faillissement van enkele banken.

4,5 miljoen klanten zijn te veel
Dit geldt des te meer omdat China Evergrande direct en indirect ongeveer 3 miljoen mensen in dienst heeft en een groot deel van zijn schulden wordt gedekt door vooruitbetalingen van ongeveer 1,5 miljoen kopers van onroerend goed. Het is moeilijk voor te stellen dat de overheid, die zich bezighoudt met het handhaven van de sociale orde, de woede van 4,5 miljoen klanten en werknemers zal aantrekken. Tegelijkertijd wil Peking echter voorkomen dat de redding van Evergrande een moreel risico creëert dat verdere speculatiegolven aanmoedigt.

Het is daarom zeer waarschijnlijk dat Evergrande niet wordt gered, maar eerder wordt geliquideerd – zij het op een ordelijke manier.

Aangezien Chinese banken hun leningen aan Evergrande hebben afgebouwd en de leningen met grond zijn gedekt, zou het faillissement beheersbaar moeten zijn. Dit geldt des te meer omdat het volume van de niet-renderende leningen in het land met minder dan 4% zal stijgen, zelfs in het geval van een totale mislukking. Instellingen met hoge uitstaande kredietschulden aan Evergrande lopen risico, maar Peking heeft in het verleden – bijvoorbeeld in 2019 aan de hand van het voorbeeld van Baoshang Bank of Hengfeng Bank – laten zien dat het individuele banken kan verwerken zonder grote verstoringen. Een ongecontroleerde bankencrisis van het soort dat na de val van Lehman Brothers in 2008 door het wereldwijde financiële systeem raasde, moet dus worden voorkomen.

De groei zou moeten blijven vertragen
De effecten van het Evergrande-debacle zullen echter voelbaar zijn op het economische front. Volgens een studie van Kenneth Rogoff en Yuanchen Yang is de vastgoedsector direct en indirect goed voor ongeveer 30% van het bruto binnenlands product van China. Met de forse vertraging – de verkoop van onroerend goed daalde in augustus met 15% ten opzichte van het voorgaande jaar – dreigt de groei van de Chinese economie verder te vertragen. Dit is nadat de detailhandelsverkopen in augustus met een teleurstellende 2,5% op jaarbasis stegen – na een plus van 8,5% in de voorgaande maand. Ook de industriële productie groeide langzamer dan verwacht.

De Chinese economie werd in de zomer extreem hard afgeremd – onder meer als gevolg van de lockdownmaatregelen ter bestrijding van lokale Covid-uitbraken.

Omdat Peking zich een ineenstorting van de vastgoedmarkt niet kan veroorloven zou de overheid moeten optreden tegen de neergang zodra Evergrande uit het spel is gehaald. Peter Berezin, hoofdstrateeg van het Canadese analysebedrijf BCA Research, verwacht ook dat er binnenkort stimuleringsmaatregelen uit Peking komen omdat de neergang te hard was.

Dit zou het patroon van eerdere interventies moeten herhalen. Sinds zijn aantreden eind 2012 heeft secretaris-generaal en president Xi Jinping herhaaldelijk kleine correcties aangebracht in het belang van het welzijn op de lange termijn om impopulaire ontwikkelingen tegen te gaan – bijvoorbeeld de speculatieve manie op de vastgoedmarkt. “Maar als de economie ineenstort, wordt de overheid elke keer nerveus en begint ze met nieuwe stimuleringsmaatregelen”, zegt Stevenson-Yang over het gedrag dat keer op keer wordt waargenomen.

Stap in zodra versoepeling voorzienbaar is
Zodra politieke versoepelingsstappen uit Peking voorzienbaar worden, zou de huidige uitverkoop een kans moeten blijken te zijn. Berezin heeft al actie ondernomen en heeft het quotum voor opkomende markten, waarvan een derde uit Chinese aandelen bestaat, verhoogd naar “zwaar overwogen”.

De People’s Bank of China zal morgen, woensdag, voor het eerst de kans krijgen om te ontspannen, wanneer ze de tarieven vaststelt voor obligaties met een looptijd van één en vijf jaar. Voor Jeffrey Halley, marktanalist bij valutaspecialist Oanda, zou een dergelijke stap verrassend zijn en resulteren in een sterke rally op de beurzen op het vasteland.

Het is waarschijnlijker dat de onrust op de aandelenmarkt nog een tijdje zal aanhouden. Dit geldt des te meer als een correctie op de aandelenmarkten nadat de lange opmars te lang is geweest zonder een merkbare inzinking.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *