Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Duitse beursgraadmeter DAX krijgt er 10 aandelen bij

De Duitse beursindex DAX bestaat sinds maandag met 40 aandelen in plaats van de vorige 30 bedrijven. Tegelijkertijd zijn strengere regels aangekondigd.

Iedereen die geld wil investeren in de ere divisie van de Duitse beurscompetitie, heeft vanaf 20 september een grotere keuze: want dan zullen 40 in plaats van de vorige 30 bedrijven strijden om het geld van potentiële beleggers. De exploitant Deutsche Börse AG noemde begin september de tien nieuwe leden in de Deutsche Aktienindex – kortweg Dax – en maakte tegelijkertijd hoge doelen bekend. De leidende index is bedoeld om de lokale economie beter in kaart te brengen en ook bedrijven moeten aan strengere regels voldoen om tot de Dax “familie” te mogen behoren.

Van de tien toetreders is Airbus verreweg het bedrijf met de grootste marktwaarde. Met de Frans-Duitse vliegtuigbouwer en wapenmultinational (met hoofdkantoor in Leiden, Nederland en het hoofdkantoor in Toulouse / Frankrijk), krijgt de BRD-benchmarkindex opnieuw een zwaar gewicht op het marktkapitalisatieniveau van de autofabrikant Daimler en de verzekeringsgigant Allianz.

Ook nieuw voor de zogenaamd exclusieve groep van de belangrijkste beursgenoteerde ondernemingen in Duitsland zijn: de chemicaliënhandelaar Brenntag, de leverancier van kookdozen Hellofresh, de holdingmaatschappij Porsche (hoofdaandeelhouder van VW), de sportartikelenfabrikant Puma, het biotechnologie- en diagnosebedrijf Qiagen , de farmaceutische en laboratoriumleverancier Sartorius, de medische technologiegroep Siemens Healthineers, de smaak- en geurfabrikant Symrise en de online moderetailer Zalando.

De hervorming vind plaats ruim 33 jaar na de start van de Dax op 1 juli 1988. Lange tijd werd de belangrijkste Duitse beursbarometer, waarvan de koersen elke avond tijdens prime tv-uitzendingen bekendgemaakt werden, gedomineerd door de vier sectoren chemie, auto-industrie, energie en financiële dienstverlening. Maar tijden veranderen. Nu moet de mix evenwichtiger zijn en bijvoorbeeld een plek in de etalage van de Duitse economie veiligstellen voor opkomende internetbedrijven. Veel van de nieuwkomers verwachten een steun in de rug voor hun bedrijf.

In ruil daarvoor wordt de MDax van de middelgrote waarden teruggebracht van 60 naar 50 titels en verliest zo veel gewicht. Vijf bedrijven uit de smallcap-index SDax stijgen deze maandag in de verlaagde MDax: de Vodafone-zendmastdochter Vantage Towers, de recyclingspecialist Befesa, de heftruckfabrikant Jungheinrich, de financiële dienstverlener Hypoport en Zooplus, een online retailer voor dierenbenodigdheden .

Deutsche Börse is van plan om in de toekomst de samenstelling van de Dax regelmatig twee keer te herzien in plaats van één keer per jaar. Alleen winstgevende bedrijven moeten worden opgenomen. Faillissementskandidaten en bedrijven die hun plicht om tussentijdse rapporten op tijd te publiceren niet nakomen, verliezen hun recht in de index.

De aanscherping van de regels voor de familie Dax is een reactie op het Wirecard-schandaal. De in München gevestigde betalingsdienstaanbieder kon maandenlang in de Dax blijven, ondanks miljarden aan luchtboekingen die in de zomer van 2020 openbaar werden gemaakt, omdat de regels het niet toestonden om snel uit de leidende index te worden verwijderd. Er was ook kritiek dat de voedselleverancier Delivery Hero werd gepromoveerd tot de Dax for Wirecard en dus een bedrijf dat sinds de oprichting in 2011 nooit geld heeft verdiend aan de dagelijkse gang van zaken.

Het opnemen van de tien extra bedrijven heeft geen invloed op de huidige Dax-score. De vorige 30 leden verliezen een deel van hun gewicht ten gunste van de nieuwe leden.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *