Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Yellen waarschuwt opnieuw voor schuldenplafond

De Amerikaanse minister van Financiën, Janet Yellen, heeft haar oproep aan het Congres hernieuwd om het schuldenplafond te verhogen wanneer het volgende week over de kwestie stemt en waarschuwde dat het nalaten hiervan een “economische catastrofe” zou veroorzaken.

Eerder deze maand schreef Yellen een brief aan het Congres waarin werd opgeroepen tot een tweeledige overeenkomst over de kwestie en dit volgde op met een opiniestuk dat zondag in de Wall Street Journal (WSJ) werd gepubliceerd.

Het feit dat ze de behoefte voelde om een ​​artikel te plaatsen op de pagina’s van de WSJ, de belangrijkste stem van financiën in de VS, geeft de ernst aan waarmee het in de regering-Biden wordt beschouwd.

In haar laatste opmerking herhaalde Yellen haar waarschuwing dat als het plafond ergens in oktober niet zou worden verhoogd, het niet mogelijk was om te zeggen wanneer het ministerie van Financiën geen geld meer zou hebben en de federale regering haar rekeningen niet zou kunnen betalen.

“De VS hebben hun rekeningen altijd op tijd betaald, maar de overweldigende consensus onder economen en schatkistfunctionarissen van beide partijen is dat het niet verhogen van de schuldlimiet een wijdverbreide economische catastrofe zou veroorzaken”, schreef ze.

Yellen merkte op dat het schuldenplafond sinds 1960 ongeveer 80 keer was verhoogd. In het verleden was dit over het algemeen gedaan zonder conflict met de opmerkelijke uitzondering van 2011, toen, zoals Yellen herinnerde, “schuldbegrenzing” onder de regering-Obama “Amerika onder druk zette.”

Gezien de situatie in het Congres, met grote delen van de Republikeinse partij die nog steeds denken dat de verkiezingen gestolen zijn, is Yellen van mening dat er een grotere crisis aan de horizon is dan die van de afgelopen decennia.

Yellen, die duidelijk een beroep deed op delen van het financiële kapitaal om direct in te grijpen, zei dat de VS nooit in gebreke waren gebleven en dat dit “waarschijnlijk een historische financiële crisis zou veroorzaken die de schade van de aanhoudende noodsituatie op het gebied van de volksgezondheid zou vergroten”.

Ze waarschuwde dat een wanbetaling zou leiden tot een piek in de rentetarieven, een scherpe daling van de aandelenmarkt en andere financiële onrust. “Ons huidige economische herstel zou omslaan in een recessie, met miljarden dollars aan groei en miljoenen banen die verloren gaan.”

Het Huis stemt volgende week over het al dan niet opheffen van het schuldenplafond van $ 28 biljoen. De Republikeinse leider van de Senaat, Mitch McConnell, en de Republikeinen van het Huis hebben gezegd dat ze niet zouden moeten stemmen voor een wetsvoorstel om de uitgaven te financieren van de regering-Biden waar ze tegen zijn. Ongeveer 46 Republikeinse senatoren hebben een brief ondertekend waarin ze zeggen dat ze niet zullen stemmen voor een op zichzelf staand wetsvoorstel dat het plafond opheft.

In haar opiniestuk herhaalde Yellen het punt dat ze in haar brief aan het Congres maakte dat de verhoogde machtiging niet bedoeld was om extra uitgaven te vergemakkelijken, maar om reeds gedane toezeggingen te dekken, waarbij ze opmerkte dat 97 procent van het bedrag “opgelopen was door eerdere congressen en presidentiële administraties”. ” en “zelfs als de regering-Biden geen uitgaven had goedgekeurd, zouden we nu nog steeds het schuldenplafond moeten aanpakken.”

Zoals bij elke andere kwestie, doet Yellen een beroep op wat de Democraten hun ‘Republikeinse collega’s’ noemen om eerdere normen te respecteren en ‘het betalen van Amerikaanse rekeningen’ zou geen controversiële kwestie moeten zijn. Tijdens de vorige regering, die van Donald Trump, herinnerde ze zich dat “het Congres het schuldenplafond drie keer opschortte met steun van twee partijen en zonder veel ophef. Om deze reden ben ik ervan overtuigd dat onze wetgevers het schuldenplafond opnieuw zullen aanpakken, maar ze moeten snel handelen.”

Hier is sprake van een duidelijke tegenstelling. Als Yellen er zeker van was dat de kwestie “zonder veel ophef” zou kunnen worden opgelost, zou ze het niet nodig hebben gevonden om de afgelopen week twee keer in het openbaar over de kwestie te schrijven en te wijzen op een “catastrofe” als deze niet wordt opgelost.

Yellen waarschuwde ook voor een last-minute oplossing. “Er is een groot verschil tussen het vermijden van wanbetaling door maanden of minuten”, schreef ze. In 2011 leidde het conflict tot de verlaging van de Amerikaanse kredietwaardigheid, er was een “ernstige neergang op de aandelenmarkt”, die leidde tot “verstoringen van de financiële markten die maanden aanhielden”.

Haar waarschuwingen komen te midden van onzekerheid op de financiële markten over de richting van het monetaire beleid van de Federal Reserve, dat is versterkt door de scherpe daling van de markt gisteren als gevolg van de schuldencrisis van de grote Chinese vastgoedontwikkelaar Evergrande.

Het beleidsbepalende orgaan van de Fed zal deze week twee dagen bijeenkomen, waar het belangrijkste punt de timing en de hoeveelheid zal zijn van de “afbouw” van het programma voor de aankoop van activa, dat momenteel $ 120 miljard per maand bedraagt, gestart als reactie op de ineenstorting van de financiële markt van maart 2020 bij het begin van de pandemie.

Er zijn verdeeldheid in de Fed tussen degenen die beweren dat de afbouw snel moet beginnen en degenen die bang zijn dat als een dergelijke stap te plotseling is, dit financiële turbulentie kan veroorzaken omdat de markten zo afhankelijk zijn geworden van de geldstroom van de centrale bank.

Fed-voorzitter Jerome Powell heeft gezocht naar een evenwicht tussen de twee kampen. Hij heeft gezegd dat een stap om de aankopen van activa tegen het einde van het jaar te “afbouwen” “gepast” zou kunnen zijn, terwijl hij er tegelijkertijd op aandringt dat dit niet moet worden opgevat als een signaal dat de Fed klaar is om de basisrente van het huidige niveau van bijna nul te verhogen.

Commentatoren, zoals de voormalige minister van Financiën, Lawrence Summers, hebben gewaarschuwd dat het huidige gemakkelijke geldbeleid van de Fed het risico loopt een situatie van ‘stagflatie’ te creëren – stijgende prijzen te midden van een vertragende economie.

Financieel analist Mohamed El-Erian heeft zijn eerdere waarschuwingen over de gevaren van het huidige beleid van de Fed herhaald in een gisteren op Bloomberg gepubliceerd commentaar. Hij riep de Fed op om onmiddellijk te beginnen met afbouwen met als doel de aankoop van activa in de eerste helft van volgend jaar volledig af te schaffen en dat dit zou moeten wijzen op een geleidelijke verhoging van de rentetarieven in de tweede helft.

Maar hij kwam tot de conclusie dat de Fed eerder geneigd was tot een “dovish-benadering” vanwege de mate waarin “liquiditeit van de centrale bank de waarderingen van activa een boost heeft gegeven”, wat leidde tot een “ontkoppeling van de onderliggende economische fundamentals”.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *