Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Buybacks? Waar liggen de prioriteiten?

Enkele weken geleden maakte Microsoft bekend voor een bedrag van $ 60 miljard aan eigen aandelen terug te gaan kopen. Het berichtje deed amper stof opwaaien. Microsoft zit op bergen met geld en de kans dat de buybacks ten koste gaan van investeringen in bijvoorbeeld nieuwe markten is nagenoeg nul.

Wat voor Microsoft geldt gaat ook op voor andere grote technamen, maar zeker niet voor allemaal. Grote namen als IBM,Oracle, Intel en Cisco hebben onder druk van Wall Street kapitalen besteed aan buybacks. De koers van deze bedrijven is zodoende redelijk overeind gebleven, maar in feite hebben we te maken met achterblijvers.

Deze bedrijven hadden hun financiële prioriteiten duidelijk niet goed op een rijtje. Er is weinig of niet geïnvesteerd in nieuwe markten en/of innovaties. Integendeel, de bedrijven hebben zichzelf goeddeels opgesoupeerd. Het droeve resultaat is, dat IBM The Cloud nagenoeg volledig gemist heeft en dat Intel zijn traditionele toppositie in de chipindustrie heeft verkwanseld.

Beter ten halve gekeerd, dan ten hele gedwaald. Genoemde bedrijven hebben hun buybackbeleid onder de loep genomen en aangepast aan hun werkelijke prioriteiten. Dat is niet Wall Street tot het uiterste behagen, maar innovatief zijn en blijven.

Bedrijven als Cisco kunnen met succes het roer wenden. Er is nog voldoende geld om twee heren te dienen. Hoeveel bedrijven kennen echter die luxe. De discussie over buybacks moet steeds opnieuw gevoerd worden.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *