Afrika na het WK (3)

Het Afrikaanse continent lijkt zich op te maken voor een periode van flinke economische groei. In deze column, het laatste deel van een drieluik, staan we stil bij de kansen die Afrika beleggers biedt. Onderzoeksinstituut McKinsey becijferde vorige maand dat de Afrikaanse economie in 2011 zal groeien met 4,5%. In de African Economic Outlook, een rapport dat wordt samengesteld door onder meer de African Development Bank en een economische commissie van de Verenigde Naties, is men nog iets optimistischer: voor 2011 gaat men uit van een groei van 5,2%.

Ter vergelijking: de economie in de eurozone en de Amerikaanse economie zullen volgend jaar naar verwachting groeien met respectievelijk 1,3% en 2,9%, aldus het Internationaal Monetair Fonds. Wie durft Afrika nog ‘het verloren continent’ te noemen?

Pijlers van groei

De economische vooruitzichten van Afrika zijn bemoedigend. Maar op welke pijlers is deze verwachte groei gebaseerd? Een belangrijke stap voorwaarts is de beëindiging van een aantal gewapende conflicten in de regio. Het afbouwen van schulden en het bedwingen van inflatie hebben eveneens bijgedragen aan een verbetering van de economische situatie. Ook van groot belang: economische hervormingen. Staatsbedrijven werden geprivatiseerd en belastingen verlaagd; handelsbarrières werden geslecht, terwijl concurrentie tussen bedrijven gestimuleerd werd, kortom: de markt krijgt de gelegenheid haar werk te doen. En zoals vaker bij emerging markets, gaat de toenemende voorspoed hand in hand met de opkomst van de middenklasse:

Many Africans are joining the ranks of the world’s consumers. […] Africa already has more middle-class households (defined as those with incomes of $ 20.000 or above) than India. The rise of the African urban consumer is serving as a new engine of domestic growth.

(Bron: McKinsey Global Institute, Lions on the move; the progress and potential of African economies, juni 2010).

Voorspoed is fragiel

Beleggen gaat gepaard met het nemen van risico’s: een adagium dat nadrukkelijk ook op  Afrika van toepassing is. Er zijn veel positieve ontwikkelingen gaande in Afrika, maar de voorspoed is fragiel en in bepaalde regio’s is de stabiliteit broos. In het eerste deel van dit drieluik wees ik al op de recente bomaanslagen in Kampala (Uganda), om maar te zwijgen van de drama’s die zich in de afgelopen jaren hebben afgespeeld in Darfur (waarbij volgens de VN sinds 2005 circa 300.000 mensen omkwamen). Het behoeft geen toelichting dat dergelijke incidenten en conflicten een gevaar vormen voor de stabiliteit en daarmee voor de economische ontwikkeling van een regio. Ook natuurrampen en corrupte overheden kunnen belangrijke obstakels vormen voor economische groei.

Hoe beleggen in Afrika

Wie bereid is om dergelijke risico’s te nemen en overtuigd is van de kansen die liggen in Afrika, zou met Certificaten van RBS kunnen beleggen in dit continent. Ziet u als belegger kansen in een land als Egypte? Dan zou u daarop kunnen anticiperen met het Egypte Certificaat. Dit Certificaat volgt de ontwikkeling van de CASE 30 Index, de belangrijkste Egyptische aandelenindex. Heeft u meer vertrouwen in Zuid-Afrikaanse aandelen? Dan kan het Zuid-Afrika Certificaat interessant zijn. Internationale exposure op het Afrikaanse continent kan gerealiseerd worden met het Afrika Certificaat.

Het goede voorbeeld

Tot slot: het Afrikaanse land Rwanda is lange tijd een voorbeeld geweest van hoe het niet moet. De genocide die in de jaren negentig aan honderdduizenden het leven kostte, staat in ons collectieve geheugen gegrift. Maar er is veel veranderd in dit land. En ook voor Rwanda geldt, dat de economie garen spint bij een toename van veiligheid en stabiliteit. De Rwandese economie zal dit jaar tussen de 7% en 8% groeien, zo meldde persbureau Bloomberg onlangs. Belangrijke pijler onder deze groei is het toerisme.

Rwanda inkomsten uit toerisme, 1992-2008.
Rwanda: inkomsten uit toerisme, 1992-2008.

Ironisch, maar daarom niet minder positief: Rwanda, dat het decor vormde van één van de bloedigste slachtpartijen uit de recente geschiedenis, wordt op dit moment beschouwd als één van de veiligste bestemmingen in die regio, zo valt te lezen in een rapport van de WereldBank. En juist die veiligheid maakt het hedendaagse Rwanda tot een voorbeeld van hoe het óók kan.

Want toeristen weten de weg naar Rwanda inmiddels prima te vinden, met als belangrijke pull factor de berggorilla’s in Volcanoes National Park. Het park, een slagveld tijdens het bloedige conflict in de jaren negentig, werd in 1999 heropend en wist dat jaar slechts 417 toeristen te trekken. In 2008 waren dat er 17.000. Geen wonder dat de bijgaande grafiek van Rwandese toeristeninkomsten een stijgende trend toont waar veel technische analisten hun vingers bij zouden aflikken.

Allard Gunnink

Beleggers Coöperatie

Disclaimer

Allard Gunnink is als redacteur werkzaam voor de Beleggers Coöperatie, de beleggingssupermarkt van Nederland. Deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies. De auteur kan posities hebben in (beleggingsinstrumenten op) onderliggende waarden die hij beschrijft.

[advertententie]

Beleggen in RBS Certificaten kan al vanaf € 0,25 per transactie! Word lid van CoBeleggen.

[einde advertentie]

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.