Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Volg de particuliere belegger!

Het was al een tijdje bekend, maar nu is er ook wetenschappelijk bewijs voor geleverd: de particuliere belegger is de perfecte contra-indicator. Dus als zij massaal kopen moet u juist verkopen en als zij naar hun bank rennen om aandelen te verkopen, dan is het tijd om te kopen.

In het beroemde tijdschrift voor professionele beleggers, de Financial Analysts Journal, deden de economen Roger Edelen, Alan Marcus en Hassan Tehranian onderzoek naar het verband tussen het sentiment onder beleggers en het rendement op aandelen. De conclusie is dat als je precies het tegenovergestelde doet, je een uitstekend rendement realiseert.

Een soortgelijke conclusie kunt u ook opmaken uit de column van Elmer Hogervorst: Kopen doe je op de top!. Daarin blijkt dat beleggers meer aandelen kopen naarmate de koers stijgt. En dat is vreemd, want koopt u ook meer tomaten als de prijs stijgt?

Sentiment

Beleggen heeft met kapitaalstromen en veranderingen daarvan te maken. In de conventionele benadering wordt het rendement bepaald door fundamentele factoren zoals bedrijfswinsten, rente etc. Daarnaast speelt de stemming van beleggers, het sentiment, een rol.

De onderzoekers gaan ervan uit dat het sentiment onafhankelijk is van de fundamentele factoren. Zij maken geen gebruik van enquêtes om de stemming te peilen maar hebben gekeken naar veranderingen in de verdeling van het vermogen over de verschillende categorieën. (assetallocatie)

Bij een toenemend sentiment wordt er risicovoller belegd. Hierdoor stroomt er kapitaal naar die categorie toe. Dat betekent fundamenteel gezien dat het toekomstig rendement daalt. Het dividend wordt immers over meer beleggers gespreid zodat het dividendrendement afneemt. De waardering neemt toe.

Als beleggers onrustiger worden stappen ze bijvoorbeeld uit aandelen waardoor het toekomstig rendement juist stijgt. Let dus op het sentiment onder particulieren. Als er sprake is van een overoptimistische stemming is het tijd om aandelen van de hand te doen en bij somberheid is het tijd om aandelen in te slaan. Een zinvolle strategie is dus om juist bij te kopen als de koersen dalen en te verkopen als de koersen stijgen. Warren Buffett zei ooit: als het bloed door de straten vloeit moet je kopen.

ING BeleggersBarometer

In Nederland wordt de stemming onder particuliere beleggers gemeten door de zogenaamde ING BeleggersBarometer. In juli is deze flink gestegen. Dat blijkt uit de meest recente publicatie.

Particuliere beleggers hebben tijdens de mooie zomermaand juli ook een zonnigere kijk op de beurs gekregen. De ING BeleggersBarometer kwam in juli uit op 122 punten, 12 punten hoger dan in juni.

Door de soms heftige koersschommelingen van de afgelopen maanden hebben ongeveer evenveel beleggers de waarde van hun portefeuille zien stijgen als dalen (35% om 34%). Over de komende maanden zijn beleggers duidelijk positiever geworden. Een meerderheid verwacht dat de AEX-index de komende drie maanden zal stijgen en 48% verwacht die stijging ook terug te zien in de waarde van de eigen beleggingsportefeuille. Voor eind oktober houden beleggers rekening met een AEX-index van 363 punten. Dit is de hoogste verwachte stand sinds januari 2010.

ING BeleggersBarometer juli 2010
ING BeleggersBarometer juli 2010

Een nadeel van deze barometer vind ik dat de publicatie pas zes dagen na de desbetreffende maand verschijnt en niet op continue basis beschikbaar is. Toch biedt het een grove indicatie van de stemming van de particuliere belegger en voor mij een reden om voorzichtig te zijn.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

2 reacties op “Volg de particuliere belegger!”

  1. Avatar

    Leuk berichtje voor de professionals van de pensioenfondsen, kunnen zich kennelijk vrijwaren van de miskleunen van de “particulier”.
    Toch fijn dat er nog handel blijft, in die zin dat er kopers en verkopers blijven.
    Overigens is de spreuk niet van Warren Buffet maar ,ik meen,van ene Rockefeller naar aanleiding van een revolutie in het midden van de 18e Eeuw in Frankrijk.

  2. Avatar

    Uitstekend artikel.
    De stemming van beleggers wordt door Ing als tegenspeler van vele particulier beleggers nauwlettend gevolgd.

    Elke dag zelfs. Particuliere beleggers zijn een zeer goede bron van geld voor de Banken en dealers zoals Goldmans Sachs.
    Stemming of sentiment zegt genoeg .

    Velen laten hun aankoop of verkoop afhangen van sentiment met de dieper liggende emoties- hebzucht of angst als eigenlijke bron. Sentimenten zijn de oppervlakkige gevoelens…..

    Sentiment is kudde. Kudde ten top !
    De belegger wil graag ergens bijhoren ..een groep die koopt of verkoopt .

    Zo voelt hij zich verbonden met wat de ander doet.
    Hij wil de boot niet missen en stapt in of uit… heerlijk eenvoudig voor hedgefunds en Banken

    Dat weet Goldmans Sachs en Ing e.a. heel goed en klopt ze zo gemakkelijk geld uit de zak.
    Dat er bij t pensioenfonds en bank ook mensen werken met dezelfde probleem – liefde voor de kudde en only the lonely angst oftewel sentimenten doet ze ook eens een mistapje maken, doch door de enorme bedragen is dat op te vangen.

    De belegger is armer, broke of kapot.
    Je schrikt als je weet dat de meeste particuliere beleggers eigenlijk alleen handelen om bij de kudde te horen of zich ermee verbonden voelen.
    Als de kudde verkoopt…verkopen zij mee.

    Is dat vanwaaruit…. ja dat is van waaruit. Zij zijn een zeer gemakkelijk slachtoffer.
    Daarom let Goldmans sachs of Ing en …op de kudde en hun sentiment.

    Sentiment is hun geld en veel ook. Ze verdienen niet aan aandelen enof bedrijfresultaten of de economie Aandelen zijn allang een speelbal van liegen- manipulatie – en dus fraude. De vraag waarom zijn wij als belegger zo ontvankelijk voor liegen manipulatie en dus fraude.
    Logisch…..als je naar de basis kijkt…. sentimenten.

    Sentimenten zijn als de smartlappen in de muziek. Handel je daarop…. ja daar handelen we op. Dat is ons voertuig… onze fiets.

    Op forums zoeken beleggers elkaar op om bij de kudde te horen welk een bepaald sentiment vertegenwoordigt. Die worden door de Bank en pensioenfonds verkapte medewerkers en vele Keesdekort types beurshandelaren – natuurlijk dagelijks van vers sentimentvoer voorzien.

    Sentimenten opletten… ze wortelen in hebzucht en angst en zijn verstikkend.
    Tunnelvisie-materiaal meer is niet… minder ook niet.
    Ignorance en be aware gaan niet samen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *