Vrouwen beleggen voorzichtiger

Eerder bleek uit een studie dat vrouwen beter beleggen dan mannen. Misschien houdt er mee verband dat zij voorzichtiger zijn en meer hoog-risico vermijden. Dat blijkt uit een studie van de Finse S-Bank.

De financiële instelling onderzocht of er een verschil was in het beleggersprofiel van mannen en vrouwelijke rekeninghouders en kwam tot een paar interessante conclusies. Zo hebben vrouwen een voorkeur voor beleggingen met een lage risico terwijl mannen hun geld stekken in beleggingsfondsen die een hoger dan gemiddeld rendement prognosticeren. “Misschien denken vrouwen dat beleggen moeilijk is. Zij willen eerst de termen goed kennen en leren voordat zij beleggen en sparen”, aldus Annika Pohtilam van S-Bank.

Vrouwen beleggen minder

Een ander resultaat was dat vrouwen minder belegden, namelijk gemiddeld slechts 92 cent van elke euro die een man belegde. Voor aandelenbeleggingen was dit verschil groter: vrouwen beleggen slechts 85 cent van elke euro die de man in aandelen stak.

Volgens belegger Marja-Leena Haapanen is de grotere risicoversie van vrouwen een goede zaak. “Vrouwen maken een grondige onderzoek van een bedrijf alvorens te beleggen. Zij gaan niet mee met de cijfermatige en technische analyse van mannen. Vrouwen kijken maar naar de leiderschap van een onderneming en willen geld steken in een bedrijf met een goede reputatie. Dat is een onderneming dat het milieu goed behandelt en belasting betaalt. Deze dingen zijn belangrijk voor veel vrouwen, althans voor mij”, aldus  Haapanen.

Het onderzoek is uitgevoerd op materiaal van 90.000 bankklanten. Zowel binnenlandse -als buitenlandse onderzoek wijst op dezelfde beleggersgedrag.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.