Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Controlefreaks

De kans dat Nederlandse particuliere beleggers gebruik maken van een financieel adviseur veel kleiner is dan het wereldwijde gemiddelde: slechts 20 procent geeft aan een doorlopende relatie te hebben met een financieel adviseur, tegenover 36 procent van de ondervraagden wereldwijd. Daarnaast geeft maar liefst 46 procent van de Nederlandse particuliere beleggers aan helemaal geen financieel adviseur te hebben, ten opzichte van slechts 32 procent wereldwijd. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van het Center for Applied Research, de onafhankelijke denktank van State Street Corporation (NYSE: STT), en CFA Institute.

De oorzaak hiervan zou kunnen zijn dat Nederlandse beleggers vooral gemotiveerd worden door het intrinsieke plezier van beleggen. Voor 17 procent is dit de primaire motivatie, in vergelijking met negen procent wereldwijd. Dit maakt plezier de derde meest voorkomende beweegreden onder Nederlandse particuliere beleggers, na financiële zekerheid (37 procent) en het behalen van levensdoelen (29 procent). Ter vergelijking, het plezier van beleggen is wereldwijd slechts de vijfde meest voorkomende motivatie van beleggers.

Uit het onderzoek blijkt echter ook dat Nederlandse particuliere beleggers relatief weinig kennis hebben van bepaalde beleggingsthema’s:

  • meer dan de helft (57 procent) wist niet welke kosten zij ongeveer betalen voor hun spaargeld en beleggingen, tegenover 52 procent wereldwijd;
  • meer dan twee derde (67 procent) zei niet te weten welk deel van hun bruto inkomen zij betalen aan hun beschikbare-premieregeling, significant hoger dan de percentages onder respondenten wereldwijd (44 procent) en in de EMEA-regio (53 procent);
  • en 20 procent gaf aan niet op de hoogte te zijn van stimuleringsmaatregelen van de overheid bedoeld om sparen en beleggen voor het pensioen te stimuleren, terwijl bijna een vijfde (18 procent) gelooft dat stimuleringsmaatregelen van de overheid sparen zelfs ontmoedigen.

Toby Summerfield, Branch Manager State Street Netherlands, zei: “Ons onderzoek toont aan dat Nederlandse particuliere beleggers de neiging hebben individualistisch te zijn en het heft in eigen handen willen nemen als het om beleggen gaat. Zij schrijven de successen die zij boeken in financiële langetermijnplanning in de eerste plaats toe aan zichzelf (54 procent) en hun familie (24 procent). Dit houdt mogelijk verband met een groter wantrouwen jegens financiële instellingen en overheidsmaatregelen om pensioensparen en -beleggen te stimuleren.”

“Gelukkig laat ons onderzoek naar gedrag ook zien dat Nederlanders voor de lange termijn beleggen en daardoor minder risico lopen om rendement mis te lopen door laag te verkopen en hoog te kopen. Toch kunnen beleggers in Nederland hun resultaten verbeteren door zichzelf beter te informeren over de totale kosten die zij betalen en de impact die zulke kosten hebben op hun beleggingsresultaten.”

Rebecca Fender, hoofd van het Future of Finance initiatief bij CFA Institute, voegt daaraan toe: “Het onderzoek toont aan dat de beweegredenen om te beleggen invloed hebben op hoe goed je belegt. Wanneer er weliswaar passie voor financiële markten is maar gebrek aan focus op de belangen van de eindklant raakt de afstemming tussen belangen en drijfveren uit balans. Wij geloven dat door zich op phi² te richten, beleggingsprofessionals en hun fondshuizen de resultaten voor beleggers kunnen verbeteren en het algemeen vertrouwen in de beleggingsindustrie kunnen vergroten,

Over State Street
State Street Corporation (NYSE: STT) is één van ‘s werelds meest toonaangevende financiële dienstverleners aan institutionele beleggers, waaronder investment servicing, investment management, en investment research en trading. Met $29 biljoen aan vermogen in bewaring en $2,47 biljoen* vermogen onder beheer (AuM) per 31 december 2016 is State Street in meer dan 100 markten actief, inclusief de Verenigde Staten, Canada, Europa, het Midden Oosten, en Azië.

*Vermogen onder beheer (AuM) was $2 biljoen per 31 december 2016. AuM bestaat (per 31 december 2016) voor circa $30,62 miljard uit tegoeden waarvoor State Street Global Markets, LCC (SSGM) optreedt als marketing agent; SSGM en State Street Global Advisors zijn aan elkaar verbonden.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *