Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Uw kapper als beleggingsadviseur?

Hoe vaak gaat u naar de kapper voor een beleggingsadvies? Een rare vraag natuurlijk. Ieder zijn vak en behalve de uiterst dubieuze beurswijsheid ‘als je geknipt en geschoren wordt dan moet je stil zitten’ is er vanzelfsprekend geen enkel raakvlak tussen het vak van kapper en beleggingsadviseur.

Zelf beleggen

Toch zijn er partijen als internetbrokers en zelfverklaarde beleggingsgoeroes die aan beginnende particulieren beleggers, mensen met een totaal andere professie dus, beleggingscursussen en seminars aanbieden. Geen probleem, ware het niet dat die beginnende doe-het-zelf beleggers worden gelokt met de belofte dat zij aan het eind van de cursus in staat zijn om geheel zelfstandig te handelen op de diverse financiële markten. ‘U kunt direct aan de slag!’ En dat na een vier uur durende seminar of een weekendcursus.

Ter vergelijking: een Bacheloropleiding Econometrie aan de Eramus Universiteit Rotterdam is een drie jaar durende voltijds studie.  De postdoctorale opleiding van het VBA (Beroepsvereniging van Beleggingsprofessionals) is een twee en een half jaar durende opleiding.

Niet u maar uw buurman

Ik begrijp dat zelf beleggen aantrekkelijk kan zijn. Het is immers leuk en spannend. Dit is dus geen betoog tegen het zelf doen van beleggingen. Maar het is bekend dat uit onderzoeken van grote internetbrokers naar de resultaten van doe-het-zelf beleggers blijkt dat die resultaten gemiddeld genomen nogal beroerd zijn. Hoe actiever er gehandeld wordt, hoe slechter de resultaten.

Overigens bleek uit het onderzoek Can Individual Investors Beat the Market? van Coval, Hirshleifer en Shumway uit 2005 al dat de resultaten per belegger structureel zijn: goede beleggers blijven over het algemeen goed presteren, slechte beleggers blijven slecht presteren. Dit stukje gaat dus natuurlijk niet over u, maar over uw buurman…  Maar goed, zelf actief beleggen is dus voor de meeste doe-het-zelvers een dure hobby.

Wat te doen?

Nog een resultaat uit een onderzoek. Dat van de wetenschappers Hackethal, Haliassos en Jappelli uit 2009 met de titel Financial Advisors: A Case of Babysitters? Hieruit blijkt dat de doe-het-zelver met een beleggingsadviseur als klankbord, beduidend betere rendementen boekt tegen nota bene een lager risico. Zelf beleggen kan dus voor de (beginnende) belegger wel degelijk lonend zijn, mits hij of zij de hulp gebruikt van een professional. Iedere zijn vak.

Zie het als de paddentrek, sommige ervaren padden halen levend de overkant van de snelweg, velen hebben daar een helpende hand bij nodig.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

2 reacties op “Uw kapper als beleggingsadviseur?”

 1. Avatar
  hubert h Jacobus

  Hr.Samuel, mooi schrijven, één opmerking betreft de studies…met de steeds terugkerende vraag…”Als u het zo goed weet, waarom adviseert u nog ?”

  Handig het boek te lezen: What they don’t teach you at the Harvad Business School,….het spel vd kinkkers !

  Groetend

 2. Avatar

  Beste Edgar,

  Een goed stukje en laat de heer Jacobus maar kletsen.
  Trouwens wat zijn knikkers.
  Dit alles goed bedoeld en groetend Henk Heintz

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *