Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Griekenland gaat failliet

Griekenland gaat hoe dan ook failliet. Onlangs werden er leningen met een rente van 6% met succes in de markt gezet. Maar als gekeken wordt naar de dynamiek van de schuldaccumulatie en aan de hand daarvan een berekening wordt gemaakt, lijkt een faillissement uiteindelijk onontkoombaar te zijn. Dat schrijft de Britse zakenkrant Financial Times.

Griekse drama deel zoveel

De aandelenmarkten staan wederom onder druk door de Griekse zorgen. De rente (meer dan 7%!) die het land moet betalen op zijn tienjarige staatsobligatie steeg naar het hoogste niveau sinds de toetreding tot de eurozone in 2001. De aandelenmarkt in Athene ging donderdag hard onderuit met verliezen van bijna 5%.

Beleggers dumpen donderdag voor de derde dag op rij Grieks staatspapier. Zij hekelen daarmee de vele onzekerheden die verbonden zijn aan het Europese plan voor Griekenland. Er blijkt momenteel een ware exodus plaats te vinden van kapitaal uit de Griekse bankdepots.

ECB-voorzitter Jean-Claude Trichet tracht de markten te kalmeren door vandaag te zeggen dat een “Griekse wanbetaling is niet aan de orde is”.

Harde bezuinigen

Volgens hem moet het land wel rigoureus bezuinigingen doorvoeren. De Griekse regering moet om de situatie het hoofd te bieden fors snijden in de uitgaven net zoals de Scandinavische landen in de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw. Zij slaagden erin het tekort fors terug te brengen. Zij hadden één echter groot voordeel dat de Grieken niet hadden: zij konden hun munten afwaarderen waardoor zij de economische crisis konden bestrijden.

Door toetreding aan de eurozone is het land dat voordeel kwijtgeraakt. Al in 1998 gaf ik zelf in mijn scriptie aan dat de eurozone als gevolg van verschillen in de concurrentiepositie uiteen kon vallen. Landen die een lage productiviteit hadden compenseerden in de oude constellatie door hun munten te devalueren ten opzichte van vooral de Duitse Mark.

Een ander alternatief is om goedkoper te produceren, dat wil zeggen te snijden in de lonen en overige efficiëntiemaatregelen in te voeren. Dit zal een druk op de prijzen in Griekenland zetten waardoor zelfs deflatie kan optreden.

Door deflatie worden de bezuinigingen juist weer deels of geheel teniet gedaan omdat de schulden in reële termen toenemen. De economische groei wordt eveneens verhinderd. Op zijn beurt brengt dit de schuldenafbouw van zowel de particuliere –als de publieke sector in gevaar.

Als het hierboven beschreven scenario uitkomt zal, ondanks de inspanningen van premier Yorgo Papandreu, het financieringstekort als percentage van het Bruto Binnenlands Product (BBP) niet dalen.

Alternatieven

zwaard van damocles
zwaard van damocles

Het land kan aan dit scenario ontsnappen als de euro flink minder waard wordt. Dan neemt de concurrentiekracht van de lidstaten en dus ook van Griekenland toe. Ik moet er bij zeggen dat depreciatie van een valuta altijd tegenstrijdige effecten heeft. Enerzijds zullen de producten goedkoper worden maar anderzijds zullen de importproducten in prijs stijgen. Deze oplossing is dus niet volledig effectief.

Een ander maatregel is dat het land van Europa en het IMF goedkoper kan lenen. De overheid kan eveneens de schulden herstructureren. Ook kan Griekenland de eurozone verlaten. Het laatste redmiddel is om de schulden niet te betalen dus een situatie van wanbetaling.

Een forse daling van de euro lijkt voor alle lidstaten een goede oplossing te bieden en de markten hebben reeds de Europese eenheidsmunt onder druk gezet. Het is echter onwaarschijnlijk dat de euro voldoende zal dalen om de Griekse problemen op te lossen.

Het tweede alternatief is door Europa weggewuifd. Voor de derde manier is een steun van de Europese banken nodig en is daarom niet waarschijnlijk. Een uittreding uit de eurozone ligt evenmin voor de hand omdat het land dan zijn belangen op lange termijn schaadt.

Het laatste alternatief, wanbetaling, zal een domino effect in de eurozone veroorzaken. Landen als Spanje en Portugal kampen namelijk met soortgelijke problemen.

Voorlopig gered

Griekenland lijkt voorlopig gered te zijn, maar de problemen zijn nog lang niet opgelost. De Europese leiders hebben aangegeven alleen in actie te komen als wanbetaling onvermijdelijk wordt. Hoewel de eerste cijfers in termen van liquiditeit verbetering laten zien, is een faillissement van Griekenland op termijn onafwendbaar.

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste berichten en opinies van De Kritische Belegger?

Abonneer u dan op onze gratis e-mail alert service.KLIK HIER

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

17 reacties op “Griekenland gaat failliet”

  1. Avatar

    Een faillissement van Griekenland is op termijn wellicht onafwendbaar.

    Het betekent dan wel, dat lidmaatschap van de Europese unie ook eindigt en de euro vaarwel gezegd moet worden.
    Terug naar de Drachme is voor Griekenland en voor de EU het allerbeste, kunnen we weer voor een zacht prijsje op vakantie.

    1. Avatar

      Kan iemand mij zeggen als Griekenland terug naar de drachme zou gaan, hoe zit het dan met mijn lening voor het huis die nog loopt tot 2024? Kan ik die best zo snel mogelijk afbetalen of best zo lang mogelijk uitstellen van betalen? Heeft de Drachme hier voordelen of eerder nadelen voor mij (ik woon in griekenland maar werk in Zwitserland en wordt daar betaald) Alvast bedankt voor het antwoord.

      Voor het tourisme zou het in ieder geval een goede verandering zijn, zoals u zegt eindelijk weer voor een zacht prijsje naar Griekenland!

  2. Avatar

    Wat het wordt met Griekenland en de andere ‘zorg-landen’ weten we op termijn.
    De Dollar is ‘erg zorgzaam’ we weten niet eens meer hoeveel er in omloop zijn …ten opzichte van een onderliggende waarde .. welke waarde ook alweer ??
    Ik vroeg tijdens een etentje al eens aan een ‘professor economie’ wat de waarde van de Dollar is, en hij vertelde mij: dat de waarde afhangt af van het vertrouwen wat de belegger heeft dat hij zijn ‘waarde’ terug ontvangt wanneer hij dat nodig heeft.
    En de waarde van de Dollar is, gezien de schulden van Amerika …:(
    Droevig dus … althans volgens mijn bekrompen inzichten …
    En wanneer je dan de grafiek van de Dollar t.o.v. de Euro bekijkt … en je ziet dat de belegger weer meer waarde toekent aan die Dollar, waarvan men de waarde niet weet omdat men niet weet hoeveel Dollars er zijn ten opzichte van een onbekende onderligende waarde …
    Dan geeft de waarde van de Euro toch wel een ‘wrange smaak in de mond’ …
    De belegger heeft momenteel liever Dollars met onbekende waarde, dan Euro’s ….
    Een teken aan de wand ?
    .
    Euro/Dollar grafiek van 07-April-2010

    .
    Laat je niet gek maken, volg de grafieken en daarna pas je ‘eigen mening’, die al wel of nog net niet beinvloed is door een en ander 😉
    Succes !
    JanS 🙂
    .

  3. JanS

    Verdere reactie kan via het forum, waar bovenstaande link naar verwijst.
    Geef uw mening:
    wat is de Dollar nu eigenlijk waard, realistisch gezien t.o.v. de Euro ?
    Ik heb even een Ichimoku Kinko Hyo ofwel kortweg een Cloud grafiek geplaatst, dit naar aanleiding van mijn update dit weekend ..
    Wat denkt u van de Euro of de Dollar .. ?
    Reageer door te klikken op de link in bovenstaande ractie, u komt dan vanzelf op het forum .

  4. Avatar

    Landen kunnen niet failliet gaan,hooguit in gebreke blijven.Welke rechtbank zou Griekenland failliet moeten verklaren dan?

  5. Satilmis

    Paul,

    Een land kan officieel natuurlijk niet failliet gaan (is een juridische term), maar kan een mortuarium instellen op de afbetaling van schulden, wanbetaling dus. Daarnaast kan besloten worden de schulden helemaal niet meer af te betalen. Een institutie die zijn schulden niet afbetaald is feitelijk failliet.

    Overigens zijn er in de geschiedenis veel landen die “failliet” zijn gegaan.

    Zie: http://www.dekritischebelegger.nl/beleggen/de-permanente-portefeuille/beschermen-tegen-rampscenarios/

    Maar het scenario waar we allen naar uitkijken en op nummer 1 prijkt op mijn top 3 van ‘meeste kans zich snel te voltrekken’ is nog eens een paar goede stevige staatsfaillissementen. Omdat ook hier de lijst van de wereld veel te lang is houden we het bij de landen in Europa die reeds failliet zijn gegaan in het verleden en hun staatsobligaties niet hebben terugbetaald:

    http://www.dekritischebelegger.nl/wp-content/uploads/2009/07/historische-faillsementen-van-overheden-1820-2004.jpg

  6. Avatar

    Natuurlijk gaat Griekenland niet failliet.In studie economie dezer werden een aantal essentiele elementen o.a. omtrent faillisement, fractional reserve banking e.a.gewoon maar weggelaten. Niet eens vermeldt.
    ECB,de FED,Centrale Banken laat in ieder commentaar duidelijk weten dat Schuld er niet is om terug betaald moet worden of zelfs gedragen .!
    SCHULDEN WORDEN ALLEEN DOOR DE BURGER GEDRAGEN EN TERUGBETAALD. Om te beginnen heeft geen enkele Staat of Overheid of Bank ooit zijn schulden afbetaald. NOOIT.

    Banken: de burger/de arbeiders zijn eerlijk – ze beschouwen het aflossen van een lening als een zaak van fatsoen. Zeker in landen als Duitsland Nederland, Noorwegen, Engeland met duidelijke calvinistische genetisch materiaal beschoten en bewerkt.
    Het idée dat schulden gedragen moeten worden is alleen voor de pineuten de eu-burger.

    Schulden van een land worden dus zwaar overdreven om de pineut nog eens te pakken. Schulden hebben de (vervelende) eigenschap dat deze exponentieel groeien.Zonder geld geen schulden en zonder schulden geen geld.Geld groeit gelijkende.

    Het idee dat de Griekse schuld terugbetaald moet worden is alleen voor de pineut en in Griekenland zelve.
    De EU en de VS worden geleid door een oligarchie welke zelf op de achtergrond en geheim blijft.

    An oligarchy is a form of government in which power effectively rests with a small elite segment of society distinguished by royal, wealth, intellectual, family, military, or religious hegemony.

    ECB, de FEd, Bis, Bilderberg group e.a. zijn belangrijke deelnemers van deze oliegarchie.
    Voor hen is schulden van de burger-een land e.a. het middel tot totale controle.
    Controle werd in de gehele studie economie ook al niet behandeld. Toch is dat de rode draad door de gehele ECb en de Eu e.a.

    Dit gemier omtrent schulden…schulden zijn nooit terug te betalen alleen de burger moet dat geloven.
    In mei is iedere nederlander ervan overtuigd dat er bezuinigd moet worden. En wordt zo gepakt. Ze liggen dubbel.

    Schulden aflossen is waardeloos- zonder enig nut – in ons huidige geldsysteem. Geeft alleen een gevoel van eenheid en verbondenheid dus op onbewust niveau met de Griek of de politiek in den haag. Slim gedaan.

  7. Satilmis

    Update: Fitch geeft Griekenland junkstatus

    Fitch Ratings heeft het oordeel vrijdag over de kredietwaardigheid verlaagd van BBB+ naar BBB-. Daarmee heeft het land nu een junkstatus.

  8. Avatar

    Als Griekenland in gebreke blijft met aflossing en rentebetalingen, zal het financieel gezien een paria
    worden. Niemand zal het nog geld willen lenen. Dit krijg je met
    de economie van Keynes, het verlaten van de goudstandaard en het
    instellen van centrale banken. Centrale banken creëren excessieve
    kredietgroei. Gelukkig kun je goud niet bijdrukken en onroerend goed ook niet echt makkelijk. Goud is vrees ik nog steeds de referentie waarmee alle andere valuta’s zich verhouden. Onroerendgoed is een 1e levensbehoefte die zich in het verleden niet veel aantrok van geld bijdrukken. Geld is slechts papier
    met geen instrinsieke waarde. Op vertrouwen bestaat het, maar het is een zg “non valeur”.

  9. Avatar

    How To Destabalize Countries Legally. Economic Hitman Part….

    Deze man heeft t begrepen bestudeer aub voordat dit verdwijnt.

  10. Avatar

    John Perkins op Youtube en neem waar dat er slechts gemiddeld 12000 mensen deze video’s durven, willen bezien.

    De realiteit schijnt zwaar, velen zien t liever niet onder ogen en laten zich zich liever beetnemen . Dat heeft OWG wel oren naar doch totalitaire controle zal – achteraf later in de tijd – veel en veel zwaarder te dragen zijn.

    How To Destabalize Countries Legally .Economic Hitman Part 1-5 John Perkins.

  11. Avatar

    Laten we niet vergeten dat de griekse economie voor ongeveer 50% weg gaat aan het leger, om immigranten buiten de grenzen te houden. Hiervan betaald europa geen euro. klein voorbeeld: Turken zijn smeerlappen wat dat betreft, ze komen expres over de Griekse grens, zodat een Griekse straaljager verplicht is om op te stijgen. Kinderachtig, maar toch gebeurd het. Duitsers hoeven verder ook niet te klagen over de Griekse economie, Daar gaat namelijk die 50% heen. laten we ook niet vergeten dat Griekenland ook geen andere maatjes als buurlanden heeft.

    Griekenland heeft veel oorlogen doorstaan, tegen de turken, Italiaane, Perzische noem het maar op. Ze hadden 2000 jaar geleden door moeten zetten waar ze zo goed in waren,namelijk democratie. daar kregen ze simpelweg de kans niet voor, want alles wat ze hadden werd steeds verwoest door een oorlog.

    Het probleem van een griek is, is dat hij niet denkt als een nederlander . Klinkt gek, maar een griek heeft gewoon een hele andere levens gedachte als een Nederlander. In griekenland is het allemaal wat rustig aan, genieten van het leven. Daar moeten zij nu dus voor gaan betalen, terwijl het wel gewoon hardwerkende mensen zijn/waren.

    De grootste rotmongols in Griekenland zijn de ambtenaren. Ze zijn er met veel te veel, en werken ongeorganiseerd. Als je daar bijvoorbeeld een paspoort wilt halen, moet je eerst naar de politie voor een of andere brief met de welbekende stempel. daarna kun je weekje wachten. Dan kun je naar het plaatselijke gemeentehuis, waar je naar balie nummer 1 kan. die verwijzen je naar balie 2, enz enz enz. oftewel 5 ambtenaren voor 1 paspoort. mensen=geld. Het pensioen van de bevolking is vrijwel voor 40% minder geworden. Dus scheld de griekse mens niet uit, maar de ambtenaren en de regering.

    Het geld van de crisis in griekenland zie ik in ieder geval echt niet terug komen. Want wat is nou behalve de zeevaart, ouzo, olijfolie, wijn, feta nu het hoofdinkomen van Griekenland?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *