De beurs is niet van staal

Een AEX- nipt hoger topje rond 360 zal waarschijnlijk ook dat hogere topje in Arcelor Mittal plaatsen en een uitgelezen moment zijn neerwaarts gerichte posities in te nemen.

Zoals vorige week aangegeven houd ik rekening met een belangrijk prijs – en tijdsevenwicht op 360 van 9 tot 16 april.

Puntje van de stoel

We naderen nu dit evenwicht, dus ga ik op het puntje van de stoel zitten. Ik bereid me voor op wat te doen en op welk moment. Naast productkeus komt ook money- management aan de orde. Hoe zeker ben ik van topvorming? Hoe zekerder, hoe scherper ik zal aanzetten te profiteren van een correctie.

Onderdeel van dit ‘zekerheidsproces’ is het analyseren van de top 3-aandelen van de AEX, de zogenaamde zwaargewichten. Immers, die zullen ook moeten dalen om de AEX lager te krijgen. Om een indruk te krijgen wie op welk moment  de zwaargewichten zijn raadpleeg ik een handige tabel. Deze tabel wordt online ververst, zodat we altijd een ‘live’ indruk hebben hoe de samenstelling qua gewichten ervoor staat. Wat direct opvalt, is dat er drie fondsen zijn die met meer dan 10% gewicht de AEX- index vertegenwoordigen, namelijk Arcelor Mittal, Royal Dutch en Unilever. Als ik vervolgens een fonds wil selecteren zoek ik een fonds uit waarvan verwacht mag worden dat die de hoogste correlatie heeft met een AEX- daling.

Welnu, de kwaliteitsfondsen RDSA en Unilever worden historisch gezien als kwaliteitsaandelen / vluchthaven en zullen het behoudens slecht ondernemingsnieuws, relatief goed doen tijdens een AEX – correctie.

Arcelor Mittal uitgelicht

Arcelor Mittal daarentegen kan procentueel sterker dalen dan de AEX – index vanwege het cyclische karakter van de onderneming. Dit geldt natuurlijk niet alleen bij dalingen, maar ook bij stijgingen, want als we de performance van de AEX en Arcelor Mittal sinds maart 2009 vergelijken, dan zien we dat de AEX 82% steeg, maar Arcelor Mittal 173% !

OK, we gaan Arcelor Mittal onder de loupe leggen en zien of er met topvorming rekening gehouden kan worden of niet. Dit is dus belangrijk om te checken of de AEX inderdaad aan de vooravond staat van een correctie.

Op onderstaande grafiek valt te zien dat er nog een beetje stijging inclusief hogere top te verwachten valt.

Arcelor Mittal Technische analyse 9 april 2010
Arcelor Mittal Technische analyse 9 april 2010

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

Tussen EUR 35.70 en EUR 36.70 ligt een zwaar evenwicht, alwaar ook langjarige gemiddelden samenkomen. Ik zal u niet vermoeien met Elliott- tellingen, maar ook die ondersteunen de laatste rally als een voorlopig slotakkoord. Uitgaande van de idee dat deze veronderstelling juist is, weet ik dat er een correctie kan komen die de gehele stijging vanaf maart 2009 mag corrigeren. Een manier om deze niveaus te berekenen is het bepalen van de Fibonacci- retracements en dan blijkt, uitgaande van top op 36.50, dat een (bijvoorbeeld) 38.20% reactie zal leiden tot een koersdoel van EUR 27.36, wat 25% dalingsperformance zal zijn.

Arcelor stijgt procentueel meer, maar daalt ook meer

De vraag is dan of de AEX ook 25% corrigeert. Dat hoeft natuurlijk niet. Wat ik ermee wil aangeven is dat bij een AEX- correctie het procentuele dalingspotentieel van Arcelor Mittal veel groter is.

Samengevat

Een AEX- nipt hoger topje rond 360 zal waarschijnlijk ook dat hogere topje in Arcelor Mittal plaatsen en een uitgelezen moment zijn neerwaarts gerichte posities in te nemen. En als het helemaal perfect gaat worden zal dit volgende week gebeuren.

Ik overweeg zelf de CB speeder short Arcelor Mittal aan te schaffen met stoploss van EUR 40.10 als aan deze voorwaarden voldaan wordt en zal vervolgens een stop aanhouden van 38 op slotbasis.

Gratis e-mail alert

Om op de hoogte te blijven van wijzigingen in deze tips, zoals wijzigingen stoploss of winstnemingen, raden we u aan gebruik te maken van het gratis e-mail-alert, waarvoor u zich kunt aanmelden met deze LINK.

Conclusie
Voor de ultieme perfectie gaan we nog een tikkie hoger tot ergens volgende week, waarbij de optie-expiraties voor vuurwerk kunnen zorgen.

Forum

Wij zien dat steeds meer beleggers aan ons FORUM deelnemen. Het loont absoluut de moeite om u aan te melden en vooral om er meteen ook interactief aan deel te nemen zodat onze community gestaag blijft groeien met de nodige kennis en ervaring. Inschrijven is geheel gratis en kan via deze link: https://www.dekritischebelegger.nl/forum/register.php

Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Cees de Vries, technisch analist en vermogensbeheerder

Meer informatie over de analist kunt u vinden op:http://www.invest.nl/Wie/Medewerkers/deVries.asp

11 gedachten over “De beurs is niet van staal”

 1. onno ebbendorf.

  Mocht de Dow-jones door de zware stalen deur van 11000 punten gaan dan gaan we nog veel hoger. April is de beste maand voor de Dow.

 2. Onno, met respect voor de media, maar wanneer zetten die beleggers op het goede been in de regel?
  Ik houd 11.110 tot 11.120 aan in Dow volgende week als uiterste. Een week later zou het mij niet verbazen onder 11k te staan.

 3. Een vraag aan Cees de Vries.

  Gann hechte veel waarde aan jaren die eindigde met een 0 dus voor de goede orde 2010, 2000, 1990 enz Wellicht ik heb de klok horen luiden na het lezen van een van uw stukjes of bijdrages en ben ik vergeten waar de klepel is verstopt. Mijn vraag derhalve is er een verband of wordt er verband veronderstelt tussen deze 10 jarige cyclus en de beurs en is het zo dat Gann er een groter dan normaal belang aangaf.

  Bij voorbaat dankt voor uw antwoord,

 4. Noach, ik heb nu geen data tot mijn beschikking dus doe het even uit het hoofd.
  Je hebt gelijk dat de jaren eindigend op 0 een bijzondere waarde hebben. Maar dat weet je zelf ook wel veronderstel ik. Ik ben dan ook van mening dat we dit jaar naar een interessante koopgelegenheid gaan als de volgende storm uitgewoed is.

  Dit alles neemt niet weg dat we hard kunnen dalen komende maanden, maar in het laatste kwartaal ook weer hard kunnen stijgen, waardoor het jaar toch gered wordt qua performance. Persoonlijk hecht ik veel waarde aan dit scenario met de kennis van nu 😉

  Vanaf 1890 tot 2000 is de statistiek niet best: 8 keer negatief en 4 keer positieve performance.

 5. Jaar is een beer tien jaar. A rally often runs until March or April, then a severe decline takes place until November or December, when a new cycle begins and another rally starts. Een rally vaak loopt tot maart of april, dan is een sterke achteruitgang plaatsvindt tot november of december, wanneer een nieuwe cyclus begint en een andere rally begint. (Look for such cycles in the Indian indices). (Kijk voor dergelijke cycli in de Indiase indices).

 6. Noach zegt dank.

  Valt me vaak op bij discussies over Gann dat we niet verder komen als “Gann heeft gezegd” of “Gann zegt”. Niemand neemt de moeite om het te onderzoeken of ze komen weg met nou heb even de data niet voor handen hoor de kat zit er toevallig op. Wil altijd dan een grafiekje zien of de waterstanden of nog beter het weerbericht noem maar wat hoor. Moet toch mogelijk zijn als je zoveel aandacht aan een stukje besteedt dat er ook een grafiekje bij kan of zo? Nee we blijven maar steken in Gann heeft gezegd.

  http://www.plaatjesupload.nl/bekijk/2010/04/11/1270994028-370.jpg

 7. Speciaal voor Noach wat plaatjes in het volgende topic.

  http://www.dekritischebelegger.nl/forum/topic/uw-reacties-over-gann/page/4?replies=117

  Ik hoop dat je er iets mee kunt.

  Meestal zijn april/mei juni niet de gevaarlijkste maanden.
  In juli kan het beginnen, mogelijk is augustus weer goed.
  sept/okt de grote chaos
  nov/dec zijn vaak de goede maanden.

  Grootste kans op een top is meestal jan/mrt. of dec.
  Grootste kans op een bodem is mrt of okt.

  Globaal, natuurlijk wijkt het vaak af maar onderzoek het zelf maar.

 8. Heer Noach,
  Onderstaande is positief bedoelt !!
  Ik refereer ook vaak naar uitspraken van Gann en voel me daardoor een beetje aangesproken door uw uiting …..
  Gann is een verwijzing naar veel ZELFSTUDIE .
  Je moet er ZELF wat voor doen !
  Neem de beweringen omtrent het jaar met een 0, zoals 1910 -1920 etc. etc.
  Moet iemand nu wanneer hij dat jaar aanhaalt de grafieken gaan plaatsen waarin te zien is hoe dat bij zulke jaren verloopt ?
  Nee toch … dat wordt ‘so boring’….
  Ik heb die grafieken op mijn site staan, en ik wilde er een keer een stukje over schrijven maar dacht toen …ach … dat weet een ieder met interesse daaromtrent allang, dus ‘zulke ouwe koek daar moet je geen stukje over schrijven’.
  Wanneer u dus zelf wat onderneemt, in plaats van het allemaal voorgeschoteld te willen krijgen, kijk dan even naar de grafieken ( u moet er wel even op klikken) die te zien zijn in de inleiding van het stukje –> http://www.jstas.com/Dow/dow_jones.htm
  .
  Maak zelf uw onderbouwing, en kom met kritiek, gaarne onderbouwd, wanneer een uitspraak niet klopt, daar leren we wat van …
  .
  Opbouwend en niet bekritiserend bedoelt !
  .
  Vriendelijke groet,
  JanS 😉

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.