Relatie Nikkei en lange rente VS

Het Japanse bedrijf, Japan Ringing Tone Laboratory, maker van hondenblaf-vertaalmachines (Bowlingual) en ringtones om de tegenovergestelde sekse te lokken, heeft een nieuwe uitvinding. Het bedrijf zegt een ringtone te hebben ontwikkeld waarmee gebruikers irritaties als gevolg van hooikoorts kunnen verminderen. Door de mobiele telefoon onder de neus te houden kan men de last van de allergie doen laten afnemen. Vooral tijdens het aankomende kersenbloesemseizoen, wanneer het weer witte en roze blaadjes gaat regenen, zal er het nodige afgeniest en gesnoten worden door Japanners.

Markten & Rendement

  • De Nikkei index daalde deze week (tov. donderdag) met 0,36%. De bredere Topix steeg met 0,42%.
  • De yen steeg 0,69%, waardoor de Topix in euro’s gemeten met 1,15%steeg.
  • De intrinsieke waarde van Japanse Warrants steeg van 1,84 naar 1,86 euro (1,09%).

BOJ laat rente ongemoeid

De Japanse centrale bank (BOJ) heeft de rente deze week ongemoeid gelaten, waarmee de rente op 0,1% blijft. Deflatie is nog steeds aanwezig, maar de monetaire beleidsmakers zien wel economisch herstel, met name door de aantrekkende vraag uit opkomende landen.

Machineorders in februari onder verwachting

Echter machine orders vielen in februari tegen en daalden met 5,4% (m.o.m.), terwijl een stijging was verwacht. Wel moet opgemerkt worden dat dit een zeer volatiel cijfer betreft (vooral maand op maandbasis) en daar niet teveel conclusies aan moeten verbonden.

Relatie Nikkei en rendement op Amerikaanse staatsobligaties

Een aantrekkende economie in de VS zal de goede vooruitzichten van Japanse bedrijven verder kunnen ondersteunen. Mocht de Amerikaanse werkloosheid afnemen, dan zullen veel Japanse beursgenoteerde bedrijven kunnen profiteren van de aantrekkende buitenlandse vraag (mede door een zwakkere yen). Veel van de bedrijven op de Japanse beurs halen een groot gedeelte van hun omzet uit het buitenland.

Interessant is in dit verband onderstaande grafiek waarin een sterke correlatie tussen de Nikkei Index en het rendement op Amerikaanse 10-jaars staatsobligaties te zien is. Treasury yields reflecteren in zekere mate de groeivooruitzichten van de Amerikaanse economie. Wanneer bedrijven weer herstellen van de crisis, zal de vraag naar leningen toenemen, dat weer een opdrijvend effect heeft op rentes en yields.

De Amerikaanse economie groeide op jaarbasis 5,6% in de periode oktober-december (de grootste stijging in 6 jaar). Wanneer de stijgende trend doorzet is de kans groot dat de yields daar aankomende tijd verder stijgen. Dat zal een grotere vraag naar dollars teweeg brengen en een zwakkere yen.

Doordat de Chinese yuan gekoppeld is aan de dollar zal ook de yuan tov. yen sterker worden. De concurrentiepositie van Japanse bedrijven verbetert daarmee. Winsten van exporterende bedrijven nemen dan toe en de Nikkei zal dan waarschijnlijk niet achter blijven.

Relatie Nikkei en rendement op Amerikaanse staatsobligaties
Relatie Nikkei en rendement op Amerikaanse staatsobligaties

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

Hitachi ontwikkelt nieuwe batterij met dubbele levensduur

Hitachi, in onze portefeuille aanwezig, heeft een methode ontwikkelt om de levensduur van lithium-ion batterijen te verdubbelen naar 10 jaar. De technologie zorgt ervoor dat er minder kobalt nodig is, een batterijgrondstof dat relatief schaars is. De batterijen kunnen worden toegepast in industriële toepassingen zoals windenergieopslag. Verder gaf Hitachi deze week aan op overnamepad te willen. In onze portefeuille hebben we deze week onze positie op de Japanse rederij Nippon Yusen doorgerold, aangezien de positie sinds aankoop 92% is gestegen en de hefboom was afgenomen.

Intereffektfunds
Derivatenteam

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.