Resultaten uit het verleden,vormen geen garantie voor de toekomst. Die disclaimer blijkt op meer waarheid te berusten dan menigeen lief zal zijn.
Onderzoek van S&P Global Indices laat zien dat fondsen, die in de periode 2010 – 2014 top presteerden, in de jaren daarna voor het merendeel uit de top wegvielen. Bijna 30% van de beheerders van topfondsen stapt bovendien over naar een nieuwe manier van beleggen. Ze hadden blijkbaar weinig vertrouwen in de duurzaamheid van hun aanpak.
Blijkbaar is het heel moeilijk voor actieve fondsbeheerders om over een langere periode top te blijven presteren.
Dat geldt temeer voor actieve beheerders van small-capaandelen. Managers die in de periode 2014 – 2016 tot de beste 25% behoorden, liepen grote kans om in de jaren 2017-2019 af te dalen naar de staart van het peloton.
Een goede performance vandaag de dag lijkt bijna garant te staan voor een slechte in de toekomst. Dat geldt gelukkig niet als het om overheidspapier gaat. In dat geval lijken actieve beheerders in staat om over een langere periode goed te blijven presenteren.
https://www.spglobal.com/spdji/en/spiva/article/us-persistence-scorecard
Start met automatisch beleggen
Een beurswijsheid luidt dat het nooit verkeerd is om winst te nemen. Maar is dat wel zo?
Het coronavirus hakt erin. Grote delen van de economie liggen hulpeloos op hun rug. Het antwoord van de beleidsmakers is eveneens ongekend.
Waarin beleggen in 2021? De scenario's voor het komende jaar en hoe die de positionering zullen beïnvloeden.
Decennia lang gold het als een tegeltjeswijsheid. Een gebalanceerde beleggingsportefeuille bestaat voor 60% uit aandelen en voor 40% uit staatsobligaties.