Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Hoe gaan we beleggen in de postcorona periode?

Hoe herstelt de economie zich nu het coronavirus op de terugweg lijkt? Zal het gaan in de vorm van een V, een U of een L? Hoe moet je het gebeuren op de aandelenmarkten duiden? Kijken beleggers over het economisch dal heen of zijn ze kakelend gek?!

Hoe het ook zij, het maakt het er niet gemakkelijker op voor vermogensbeheerders. De kans dat ze in de komende maanden een verkeerde keuze maken bij het samenstellen van de beleggingsportefeuille is zeker aanwezig. Er is immers weinig zekerheid over de wijze waarop de economie zich herstelt of wat de huidige aandelenkoersen feitelijk zeggen.

Dat laat onverlet dat markten inderdaad over het economisch dal heen kijken. Er stromen grote hoeveelheden liquiditeiten naar de markt, wat duidt op een mogelijk scherp herstel in de vorm van een V of een U. Dat wil echter weer niet zeggen dat het herstel symmetrisch zal zijn. Onderzoek leert, dat herstel op de financiële markten aanmerkelijk langer duurt dan een ineenstorten van diezelfde markten. Na de Dotcomcrisis duurde het 48 maanden voordat koersen weer op het oude niveau waren en na de financiële crisis was dat 26 maanden. Ergo, wie zijn portefeuille wil inrichten naar pre-coronawaarden, moet dat toch wel heel selectief doen.

Het herstel zal naar alle waarschijnlijkheid heel onevenwichtig zijn. Hier speelt immers geen klassiek einde van de recessiecyclus. Sectoren die bovenmatig zullen presteren aan het einde van de huidige crisis, zijn niet de sectoren die dat traditioneel doen. Dat zijn dan de cyclicals en de financials. Met een beetje geluk zijn het de sectoren die al in de crisistijden goed presteerden en een aanhoudende groei lieten zien. Het gaat dan vooral om de IT-sector en Healthcare. Het is genoegzaam bekend dat de vijf grote technamen het veel en veel beter hebben gedaan dan de brede S&P 500. Die outperformance zegt dat beleggers op dit moment meer oog hebben voor trends dan voor cycli. Tegelijkertijd verraadt het iets van de vrees van beleggers over het mogelijke herstel van de crisis en over het herstel van bedrijven. Mochten cyclicals en small caps weer in genade aangenomen worden door beleggers, dan groeit waarschijnlijk het vertrouwen in het herstel.

Voor het moment kijken beleggers alleen maar naar tech, Healthcare en toch ook Consumer staples. Deze sectoren zullen ook onder de huidige nog moeilijke omstandigheden goed blijven presteren en bedrijven zullen goede resultaten laten zien. Met het oog op het komende herstel komen misschien nog andere subsectoren voor de portefeuille in aanmerking. Dat zijn dan delen van de markt waar een hernieuwde vraag op gang gaat komen. Het gaat dan om luxe goederen, huizenbouw en logistics. Het ligt bijvoorbeeld voor de hand dat met het oog op het herstel veel overheden de bouw zo snel mogelijk weer willen aanjagen.

Sectoren die vermogensbeheerders misschien beter kunnen mijden zijn vastgoed, transport, energie, hotels en retail. Al deze sectoren hebben een businessmodel dat op zijn zachtst gezegd weinig toekomstbestendig lijkt te zijn. Zal commercieel vastgoed nog kunnen floreren in een wereld waar thuiswerken wellicht de norm wordt? Keert de consument nog massaal terug naar de winkelstraat of blijft online de norm? En hoe gaat bijvoorbeeld de luchtvaart uitzien als social distancing inderdaad de norm wordt en blijft? Tenslotte, heeft de coronacrisis wellicht de overgang van fossiel naar renewable versneld en is het moment van piekolie (vraag naar olie op zijn hoogst)  al geweest? Als dat allemaal het geval is dan ziet het er slecht uit voor Big Oil.

Vermogensbeheerders hebben met andere woorden nogal wat te overpeinzen als het om de inrichting van hun portfolio gaat en over het mogelijke nieuwe landschap dat gaat ontstaan na de crisis. Voor velen is het duidelijk dat de economie zich pas ergens in 2021 volledig hersteld zal hebben en weer op het niveau van voor de crisis zal zijn. Een vaccin zou helpen, maar een 2de golf zou funeste gevolgen kunnen hebben met alle gevolgen van dien voor de beleggingsportefeuille.

Veel zal ook afhangen van het herstel van de bedrijfswinsten. Gemiddeld duurt het 13 kwartalen voordat die weer terug zijn op hun oude winstgevende niveau. Gelet op de huidige talloze onzekerheden komt de beursrally die in april van start is gegaan toch te vroeg. De kans op teleurstelling over de snelheid en omvang van het herstel blijft groot en kan nog lang aanhouden. Sommigen denken dat echte duidelijkheid pas in 2022 gegeven kan worden. In dat laatste geval moeten beleggers rekening houden met dalende koersen. Naarmate het herstel langer uitblijft, wordt de kans op faillissementen groter, evenals de kans op insolventie en massieve afschrijvingen. Mocht het herstel de vorm van een L aannemen, dan heeft dat ook consequenties voor de portfolio. Naast aandelen die wel varen bij een herstel is het misschien ook raadzaam deels liquide te blijven of in obligaties te gaan.

Vermogensbeheerders hebben harde noten te kraken in de komende maanden bij de opbouw van hun herstelportfolio. Dat moge duidelijk zijn.

Cor Wijtvliet

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *