Vijftigplusser: het is nog niet te laat

De westerse wereld kampt met vergrijzing, dat wil zeggen dat het aandeel van ouderen in de bevolking stijgt en daardoor een stijging van de gemiddelde leeftijd veroorzaakt. Een positief effect is echter dat het de beleggingshorizon vergroot. Daardoor is het zelfs voor vijftigplussers niet te laat om met beleggen te beginnen. Dat blijkt uit een onderzoek van vermogensbeheerder Fidelity.

In februari 2009 had de MSCI World-index een dieptepunt bereikt van 713 punten. Precies tien jaar na dit hoogtepunt van de financiële crisis staat de mondiale prijsbarometer nu op meer dan 2000 punten. Beleggers hadden de kans om gedurende deze periode een hoog rendement te behalen. Maar vijf van de zes Duitsers namen niet deel aan de opleving van de wereldmarkt, omdat ze geen aandelen of fondsaandelen bezitten, constateert het Deutsches Aktieninstitut.

Onzekerheid en wantrouwen ten aanzien van de financiële markten zijn enkele van de belangrijkste redenen. Deze voorwaarde is met name problematisch in vergrijzende samenlevingen, omdat toekomstige gepensioneerden niet langer uitsluitend op de staat in hun ouderdomsverzekering kunnen vertrouwen.

Zowel Duitsland als Nederland als Japan moeten er rekening mee houden dat hun bevolking in de komende decennia gemiddeld ouder wordt. Dit betekent ook dat het generatiecontract onder druk staat, zodat de pensioenuitkeringen zouden moeten dalen. Maar in beide landen verhindert de moeilijke relatie tussen mensen boven de 50 en de financiële markten dat zij de groeiende pensioenkloof dichten.

Duitsland

In 2018 was iets minder dan een kwart van de Duitsers ouder dan 65 jaar en in 2060 is dat waarschijnlijk een derde, voorspelt het Federale Bureau voor de Statistiek. Voor het pensioenfonds zal dit in de nabije toekomst een probleem zijn, omdat de levensverwachting in Duitsland sneller stijgt dan de pensioengerechtigde leeftijd. Kort samengevat betekent dit dat het aantal medewerkers in het pensioenfonds afneemt, het aantal gepensioneerden stijgt en het pensioen langer wordt – een lastentoets voor het pensioenfonds.

In 2019 is voor het eerst de helft van de volwassen bevolking van Nederland ouder dan 50 jaar. In veel gemeenten is nu al de helft van de bevolking de 50 gepasseerd. Dat signaleert het CBS in zijn bevolkingsprognose.

Om de gewenste levensstandaard op oudere leeftijd te bereiken, zouden velen hun pensioen elders moeten aanvullen, bijvoorbeeld met een private voorziening op de kapitaalmarkt. Maar 39 procent van de 50- tot 64-jarigen weigert in principe investeringen op de financiële markt. 61 procent van de babyboomers beschouwt beleggen op de kapitaalmarkt zelfs als “onbeheersbare risico’s”, zo heeft het nieuwste rapport van AXA Deutschland geleerd.

Deze angst kan ook te maken hebben met een gebrek aan kennis. Volgens een onderzoek van Yougov en AXA schatten babyboomers de optimale beleggingshorizon op de kapitaalmarkt gemiddeld op 31 maanden. Met deze beoordeling bevestigen zij tot op zekere hoogte hun eigen angsten. Gezien de natuurlijke fluctuaties in de markt, is een dergelijke korte beleggingshorizon eigenlijk riskant.

Zonder emoties beleggen? Dat kan bijvoorbeeld door middel van het systeem DaxTrader dat wij ontwikkeld hebben op de Duitse beursgraadmeter DAX. KLIK HIER voor meer informatie.

In plaats daarvan ligt het fortuin van de babyboomer vaak in voordelige lopende rekeningen en zijn bankboekjes gebroken, of het is in onbuigzaam concreet goud. Een eigenschap kan zijn waarde behouden of zelfs verhogen. Gepensioneerden hebben echter liquide middelen nodig om hun uitgaven op oudere leeftijd te financieren.

Japan

De Japanse samenleving loopt nog steeds voor op de Duitsers in hun veroudering. Meer dan een op de vier Japanners is tegenwoordig ouder dan 65 jaar. In 2015 leefden 62.000 mensen in Japan meer dan 100, en in 2050 is dat waarschijnlijk 532.000, verwacht de regering in Tokio. De meeste bedrijven in Japan gaan echter met pensioen op 60-jarige leeftijd, meldde de Japan Times onlangs. Het is te voorzien dat dit niet duurzaam is voor het staatspensioenstelsel.

Niettemin beleggen slechts enkele Japanners privé. Vooral onder oudere generaties, die bewust zijn getuige geweest van de Japanse beurscrash in de vroege jaren negentig, is het wantrouwen jegens de markten groot.

Het gevolg: mensen boven de 60 staan ​​aan het begin van een lang pensioen, maar weten niet hoe ze het moeten financieren. Driekwart van de 65-jarige Japanners maken zich zorgen over hun toekomst, volgens een Fidelity-enquête.

Een hindernis voor gepensioneerden is een slecht begrip van kapitaalmarkten. In een getrouwheidstest op financiële geletterdheid scoorde deze leeftijdsgroep slechts 56,3 van de 100 punten. Echter, 13,7 procent overschatte hun kennis aanzienlijk. Deze groep is vaker het slachtoffer van financiële criminaliteit en vooral van beleggingsfraude.

Dit geeft hen een geweldige kans, omdat zelfs de Japanse overheid heeft erkend dat de bevolking van het verouderende land zelfs voor de voorziening moet zorgen. Sinds 2017 kunnen alle Japanners privé-toegezegd-pensioenregelingen, inclusief huisvrouwen, volgens Reuters openen.

Conclusie

Vanwege de demografische trends in Duitsland en Japan is een particulier pensioen een must voor degenen die hun levensstandaard op oudere leeftijd willen behouden. Adviseurs kunnen helpen om risico’s te beperken en een strategie ontwikkelen die zinvol is voor beleggers ouder dan 50 jaar. Met levensverwachting van meer dan 80 jaar, eindigt de beleggingshorizon niet met de pensionering in het midden van de 60.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.