Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Qualcomm is een Amerikaanse troefkaart in 5G

Soms kan de wereld in enkele dagen heel sterk veranderen. De communis opinio was tot voor enkele dagen, dat China de absolute koploper was op het gebied van 5G. Huawei was de te kloppen partij. Het was bijvoorbeeld voor president Trump onverteerbaar dat de VS voor de aanleg van de infrastructuur voor 5G aangewezen zou zijn op de inbreng van Huawei. Hij is terecht van mening dat hieraan grote veiligheidsrisico’s verbonden zijn.

Het is dan ook de wens van de president en niet alleen van hem, dat de Verenigde Staten hun eigen 5G kampioenen kweken. Wellicht lacht het geluk de president toe. Een tijdje geleden kwam het nieuws naar buiten, dat Apple en Qualcomm hun juridische strijdbijl zouden gaan begraven.

Daarmee is een einde gekomen aan een jarenlang voortslepend geschil, waarvan alleen de advocatenkantoren enorm profijt hadden. Apple gaat weer netjes betalen voor het gebruik van patenten van Qualcomm. Het gaat ook halfgeleiders kopen van Qualcomm en laat en passant Intel vallen als toeleverancier. Dat nieuws was voor Intel weer voldoende aanleiding om te stoppen met de ontwikkeling voor 5G halfgeleiders.

Eind goed al goed, zo lijkt het. Er lijkt nu een einde gekomen van een lange periode vol moeilijkheden. Nog aan het begin van 2018 ontving Qualcomm een vijandelijk bod van het in Singapore gevestigde Broadcom. Dat vijandelijke bod kwam bovenop de juridische strijd met Apple en de onvrede van Wall Street over het uitblijven van positieve resultaten. Gelukkig voor Qualcomm stak het Witte Huis een stokje voor een mogelijke vijandige overname. Het voelde er weinig voor om opnieuw een bedrijf in buitenlandse handen te zien overgaan, een bedrijf dat bovendien een belangrijke rol zou kunnen spelen bij de ontwikkeling van 5G.

Anderhalf jaar later lacht de toekomst Qualcomm weer toe. De claim van Apple met een waarde van $ 30 miljard is van tafel. Sterker nog, de banden met Apple, de belangrijkste afnemer, worden extra aangehaald. Dat is niet voor niets. Apple was bang, dat het niet in staat zou zijn om in 2020 net als de concurrentie een 5G smartphone op de markt te brengen. Intel zou niet op tijd kunnen leveren. Zo gaat het gerucht. De deal kan Qualcomm

$ 2 per aandeel extra opleveren. Het is echter onduidelijk wanneer dat gaat gebeuren. Wel vast, dat dankzij de deal de winstgevendheid weer teruggaat naar niveaus van voor het geschil en dat is een prestatie op zich. Het geschil draaide immers om de klacht van Apple, dat het Qualcomm te veel aan royalties moest betalen.

Die royalties lijken voor het moment geen probleem meer. Waarschijnlijk weegt voor Apple het risico niet tijdig een 5G smartphone te kunnen introduceren zwaarder dan de hoogte van de royalties. President Trump kan tevreden zijn. Apple en Qualcomm gaan zich weer volledig richten op waar ze goed in zijn. In het geval van Qualcomm is dat het ontwikkelen van 5G halfgeleiders, waardoor ook de Europeanen plotseling een aantrekkelijk alternatief hebben voor Huawei. De president zal des te tevredener zijn, omdat ten tijde van de deal naar buiten kwam dat Huawei op de eigen thuismarkt nog geen enkel 5G contract heeft weten af te sluiten. Misschien valt het wel mee met die vermeende voorsprong van de Chinezen.

Cor Wijtvliet

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *